Innan året är slut blir Android det näst största operativsystemet för smarta mobiler, efter Symbian. Men redan nu har Googles mobil-OS rusat förbi Apples Iphone, enligt en rapport från Gartner.

Tillväxten för Android är oväntat snabb, enligt analysföretaget som nu skriver upp sina framtidsprognoser för plattformen.

Så sent som för ett år sedan hade Androidmobilerna bara 1,8 procent av den globala smartphone-marknaden. Men under andra kvartalet i år hade marknadsandelen rusat upp till hela 17,2 procent, tre procent mer än Apples Iphone-OS.

Innan året är slut kommer Android att ha rusat förbi även Blackberry och parkerat på andraplatsen.

Fem i topp, mobilplattformar (med ökning från andra kvartalet 2009 till andra kvartalet 2010):

  1. Symbian är den stora förloraren – från 51 till 41 procent mellan andra kvartalet i år och andra kvartalet i fjol – men toppar fortfarande listan.
  2. Blackberry backar från 19 till 18,2 procent.
  3. Android är raketen – från 1,8 till 17,2 procent.
  4. Iphone ökar måttligt – från 13 till 14,2 procent. Men den ökningen räcker inte på långa vägar för att hålla Android bakom sig i försäljningsstatistiken.
  5. Windows Mobile rasar kraftigt – från 9,3 till 5 procent.

Gartner tror att Android är ikapp Symbian i slutet av 2014. Under tiden toppar Iphones marknadsandel nästa år på drygt 17 procent för att sedan långsamt sjunka till knappt 15 procent i slutet av 2014.