Turbulensen på Nokia är enorm. Krisen för mobiljätten handlar särskilt om de märkliga svårigheterna att få fram attraktiva smarttelefoner. Sedan den uppmärksammade N95 kom för tre och ett halvt år sedan har it-jättarna Apple och Google fått all uppmärksamhet med Iphone respektive Android.

I fredags förra veckan blev det klart att Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo den 21 september ersätts med Microsofthöjdaren Stephen Elop. I helgen valde chefen för smarttelefoner, Anssi Vanjoki, att lämna företaget i besvikelse att för andra gången ha blvit förbigången i valet av vd. Det kan ju också ha något att göra med att smarttelefonerna har blivit Nokias svarta får.

I går, under Nokias stora konferens Nokia World i London, blev det klart att även den mytomspunna styrelseordföranden Jorma Ollila avgår, om än först 2012.

– Nokias problem är imagemässigt och de har inte lyckats kommunicera hur mycket de faktiskt lyckas med. Du kan jämföra det med Mona Sahlins politik, där finns mycket som är bra men hon har svårt att nå ut med det, säger John Strand, analytiker på Strand Consult.

Under ett par månader har Nokia slagit på stora trumman för N8, den första telefonen med omgjorda Symbian, som nu kallas Symbian 3. Den visades upp på Nokia World tillsammans med tre andra Symbian 3-telefoner.

– I dag har har vi lagt in en högre växel för att återta en ledande ställning inom smarttelefoner, sade Nokias marknadschef Niklas Savander.

Nyheterna togs dock inte väl emot av marknaden – aktiekursen sjönk något på börsen.

IDCs mobilanalytiker Francisco Jeronimo tycker att de nya telefonerna är bra men är skeptisk till att de hjälper Nokia att ta tillbaka marknadsandelar på smarttelefoner, framför allt i Västeuropa och i USA.

– De behöver komma med något helt nytt. Det kan nog ske i och med den nya ledningen och när de är färdiga med Symbian 4.

På utvecklardelen av Nokiakonferensen presenterades en ny version av utvecklingsverktygen Nokia Qt SDK. Enligt Nokia krävs nu 70 procent färre rader kod för utveckling av program som ska ut på Ovi Store. Därmed ska utvecklarna betydligt snabbare kunna få ut sina produkter till kunderna.

Det är kanske den viktigaste nyheten, eftersom kritiken mot Symbian som operativsystem har varit skoningslös från utvecklarhåll.

Analytikern John Strand tror att det är rätt väg för Nokia.

– Det kommer helt klart att få effekt. De möter utvecklarna på ett bra sätt och de nya telefonerna är coola och ligger i en bra prisklass. Alla har inte råd med en Iphone.

Fakta

Nokias fyra nya telefoner har ett pris på mellan 3 100 och 6 700 kronor. Som jämförelse får man ge 8 000 kronor, som billigast, för Apples Iphone 4, för 16 GB-versionen.