De som tidigare hävdat att IE är långsamt och gammamodigt får sig en rejäl överraskning med Microsofts senaste version av webbläsaren, IE9. Den första publika betaversionen av IE9 som släpptes i går har blivit radikalt snabbare och har dessutom ett elegant nedbantat gränssnitt.

Den nya versionen av IE ansluter sig nu till de stora konkurrenterna såsom Firefox 4 och Chrome genom att använda ett mycket förenklat gränssnitt där webbsidorna står i fokus och onödiga knappar har tagit bort. Microsoft har även hakat på trenden med att placera flikarna högst upp i fönstret.

Likt konkurrenterna är IE9s gränssnitt nu mer sparsmakat rent. Det enda störande momentet är sökraden för Bing, men den går att ta bort om så önskas. Förutom navigeringsknapparna uppe i det övre vänstra hörnet finns endast tre knappar synliga: hemknappen, en knapp för inställningar och en knapp för att hantera bokmärken.

En ny funktion som först introducerades av Opera visar tumnaglar av de webbplatser du besöker oftast när du öppnar en ny flik i IE9. Under tumnaglarna av de olika webbplatserna visas även hur ofta du besöker varje enskild webbplats.

Den största och kanske mest uppskattade nyheten är hastigheten hos nya IE9. Föregångaren IE8 var nästan pinsamt mycket långsammare än konkurrenterna i olika prestandatester som gjorts.

Betaversionen av IE9 som släpptes i går är nu enligt preliminära tester som gjorts av Computerworld snabbare än den senaste betaversionen av Firefox 4. Den är dock fortfarande något långsammare än Safari 5, Opera 10.6 och Chrome 6. Det är dock en välkommen förbättring.

Det är dock viktigt att påpeka att betaversioner är ofta inte optimerade för hastighet, något som görs inför den färdiga versionen. De preliminära resultaten ser dock mycket lovande ut.

IE9 använder dessutom datorns hårdvara för att snabba upp hanteringen av tung och krävande grafik. Det kommer enligt Microsoft göra det möjligt att skapa avancerade spel som kan köras direkt i webbläsaren. En funktion som även Firefox har implementerat i den senaste betaversionen av Firefox 4.

Tyvärr kommer IE9 endast att fungera på Windows Vista och Windows 7. Användare av Windows XP får snällt fortsätta använda IE8 eller uppgradera till Windows 7 om de vill dra nytta av nyheterna i IE9.

IE9 har dessutom en hel del nyheter som endast fungerar i Windows 7 och som tagits bort för de som kör Windows Vista.

Den färdiga versionen av IE9 är planerad att släppas någon gång under nästa år men Microsoft har inte uppgett något definitivt datum ännu. Den senaste betaversionen kan laddas ned här.

IDG News