Redan i februari lanserade Sony Ericsson Aspen. Då verkade den spännande eftersom den hörde till de första som skulle få Windows Mobile 6.5.3. Nu går alla och väntar på Windows Phone 7 och min gissning är att Aspen ganska snart faller i glömska.

Lika bra det, för den här telefonen hör verkligen inte till mina favoriter.

Vill man absolut ha en Sony Ericssontelefon som har tangentbord med svenska tecken är Androidbaserade Xperia X10 Pro ett mycket bättre val trots att den kostar några hundralappar mer. Med ett pris på cirka 2 400 kronor är Aspen visserligen relativt billig, men den är för slö, för ful och framför allt jobbig i största allmänhet.

Bara en sån sak som att man knappt kan läsa vad som står på skärmen när man befinner sig utomhus är oerhört frustrerande. Därför är det knappt någon mening med att försöka dra i gång navigatorn och ska man ringa är det svårt att få fram rätt nummer.


Ingen höjdare. En skärm som inte går att läsa utomhus upprör CS testare.

På tal om ringa är det helt obegripligt att det ska vara så bökigt att få fram knappsatsen. Trots att jag använt telefonen i ett par veckor är jag inte säker på hur man gör. Är det verkligen meningen att man ska hålla ner den blå knappen för att kunna mata in telefonnummer? Jag har inte hittat något annat alternativ om man inte ska skrolla fram nummer från telefonboken. För mig som har flera hundra nummer lagrade blir det en ganska tidskrävande procedur.

Självklart är inte allt bara elände med den här apparaten. Batteritiden går det inte att klaga på och för mig som brukar synka telefoner lokalt via Outlook är det en fördel att Microsoft ligger bakom båda produkterna.

Windows hittar direkt telefonen när jag kopplar in den till datorn och synkar kalender och adressbok i ett nafs.

Det kan man inte säga om Androidtelefonerna från Sony Ericsson som ännu inte fått ordning på ett sin synkning med Outlook. Då får man nöja sig med att synka Googles kalender via nätet.

Sedan ska Sony Ericsson ha en eloge för miljösatsningen med återvinningsbart material och miljövänlig laddare. Man får besked om när telefonen är fulladdad och inte längre behöver ligga och suga ström ur väggen.

Nu ska det bli intressant att se hur Sony Ericssons första Windows Phone 7-telefon ser ut.

Hittills kan man knappast säga att svensk-japanen lyckats särskilt bra med Windowstelefoner, exempelvis Xperia X1 och X2 ahr båda fått mycket klagomål från kunderna.

Helt tydligt är att företaget inte lagt ner särskilt mycket energi på utvecklingen av dem utan låtit sina asiatiska partner sköta det mesta.

Fakta

Priset är 2 400 kronor.
Den tryckkänsliga skärmen är på bara 2,4 tum med 240x320 punkter.
I programutbudet ingår Office Mobile, pdf-läsare, Skype och paneler för Facebook och Youtube.

Storlek/form: 3
Användarvänlighet: 2
Prisvärdhet: 2
Funktioner: 2
Känsla: 1
Medel: 2