Internet Explorer 9 finns sedan onsdagskvällen i en publik betaversion som på allvar ska ge konkurrenter som Firefox, Safari och Chrome en match.

Även hos Google, Apple, Opera och Mozilla ligger utvecklarna på för att snabbt bygga in nya funktioner i sina webbläsare.

Närmast på tur med en större uppgradering är Firefox, världens näst största webbläsare.

Samtidigt som Microsofts betaversion av IE9 kom meddelade Mozilla att Firefox 4 uppgraderats till betaversion sju och att den färdiga produkten kommer som en så kallad lanseringskandidat i oktober.

Webbläsarkriget har bara börjat. Det här innebär att det nu blir ännu mer angeläget för företag och myndigheter att anpassa webbsidor och program så att de fungerar likadant i flera olika webbläsare.

IE9 har ett avskalat gränssnitt och innehåller viktiga nyheter under huven. Främst gäller det utökat stöd för html 5 och hårdvaru-acceleration där datorns grafikkort utnyttjas för att hantera video.


Positiv. Ingrid Domingues på Inuse ser fördelar med en mer harmonisk webbmiljö.

De flesta utvecklare, it-chefer och användbarhetsexperter som CS varit i kontakt med ser positivt på nyheterna.

– Det innebär en stor förbättring för webbutvecklarens arbete att vi går mot en mer harmonisk webbmiljö, säger Ingrid Domingues, användbarhetsexpert på Inuse.

Med harmonisk webbmiljö pekar hon på att tidigare versioner bara delvis fungerat som det var tänkt och att nya Explorer verkar innebära ett rejält uppsving jämfört med version 8.

– Framförallt så ska animeringshastigheten vara väldigt mycket bättre än hos övriga webbläsare.

Även Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen, ser positivt på den nya produkten.

– Det är bra med hård webbläsarkonkurrens och att Microsoft tar åt sig åt den kritik som rört Explorer tidigare, framför allt att man anpassar sig till gemensamma standarder.

Gustaf Nilsson Kotte, webbutvecklare på Jayway, säger att IE9 förhoppningsvis blir den första webbläsaren från Microsoft som följer webbstandarder så bra att en utvecklare inte behöver specialskriva någon css eller Javascript för den.

– Det vore riktigt bra om vi utvecklare slapp skriva extra kod för särskilda webbläsare, säger Gustaf Nilsson Kotte, som länge använt platform preview-versionen av IE9 i sitt utvecklingsarbete.

Han anser annars att den avgörande skillnaden mellan webbläsarna inte är den mellan olika leverantörer utan mellan äldre och nyare webbläsare.

– Vi får inte glömma att för väldigt många Windowsanvändare är Internet Explorers logga synonymt med internet. Sen gäller det för såklart för Microsoft att få dessa användare att uppdatera sina webbläsare.

Fakta

Under 2010 är det främst Googles Chrome och Apples Safari som tagit marknadsandelar.

För Apples del har det att göra med de exempellösa framgångarna för Iphone och Ipad samt att hela tio procent av de datorer som såldes i början på året kom från Apple.

Chrome var lite av en pionjär med ett avskalat gränssnitt och har ständigt uppgraderats sedan lanseringen i september 2008.

Nu bygger alla webbläsarleverantörer in stöd för tekniker som html 5 för att få bättre prestanda för 3d, grafik och video.