De som hävdat att Internet Explorer är en långsam och gammalmodig webbläsare får en rejäl överraskning av den nya versionen, IE9. Den första publika betaversionen är radikalt snabbare och har ett elegant, nedbantat gränssnitt.

Internet Explorer ansluter sig nu till Firefox 4 och Chrome med ett förenklat gränssnitt där webbsidorna står i fokus och onödiga knappar är borttagna. Microsoft hakar också på trenden med att placera flikarna högst upp i fönstret.

Den största, och kanske mest uppskattade, nyheten i IE9 är förstås hastigheten. Föregångaren IE8 var nästan pinsamt långsam i olika prestandatester.

Enligt Computerworlds preliminära tester är IE9 snabbare än den senaste Firefox 4-betan, men fortfarande något långsammare än Safari 5, Opera 10.6 och Chrome 6.

Det är samtidigt viktigt att påpeka att betaversioner är ofta inte optimerade för hastighet, något som görs inför den färdiga versionen.

IE9 använder datorns hårdvara för att snabba upp hanteringen av tung och krävande grafik. Därför går det, enligt Microsoft, att skapa avancerade spel som kan köras direkt i webbläsaren – en funktion som även Firefox har i Firefox 4.

Tyvärr kommer IE9 endast att fungera på Windows Vista och Windows 7. Användare av Windows XP får snällt fortsätta med IE8, eller uppgradera till Windows 7 för att dra nytta av nyheterna i IE9.