Genom att skriva in din adress kan du se hur det röstades i just ditt valdistrikt i förra riksdagsvalet. Sajten Valkoll.se har information om alla Sveriges cirka 6 000 valdistrikt.

– Vi funderade på hur man kunde få demokratin närmare medborgarna och det här kom upp som en idé – att visa hur Sverige ser ut i form av hur folk röstar, säger Markus Pihl på företaget Slagkryssaren som står bakom sajten.

Tillsammans med kollegorna Erik Rehn och Björn Dahlgren har han hämtat information från Valmyndighetens sajt. Markus Pihl beskriver proceduren som lätt för en programmerare, men inget som gemene man gör i en handvändning.

– Vi ville ta offentliga data och åskådliggöra dem på ett enkelt sätt. Den data som du får ut från Valmyndigheten är knappt läslig, du måste tolka den, säger han.

De har många idéer på hur de skulle kunna utveckla sajten. Så snart det nya valresultatet är offentligt kommer sajten att uppdateras med det. Andra planer är att lägga in fakta för historiska val och uppgifter om personval.

Markus Pihl och Björn Dahlgren läser i dag informationsteknik på KTH. Den tredje delägaren Erik Rehn har examen i elektroteknik på Chalmers. Företaget, som tidigare främst tagit fram mobil- och webbapplikationer för företag startades förra våren.

– De sommarjobb som vi trodde att vi hade försvann i krisen, så då var det bara att börja på något nytt. Då startade vi det här företaget, säger Markus Pihl.