Enligt Nokia finns det 13 000 appar i Ovi Store tillgängliga för de senaste modellerna med pekskärm. Det kan jämföras med de 250 000 appar som fanns tillgängliga för Iphone i Apples App Store i början av september. I Googles Android Market fanns vid ungefär samma tidpunkt 80 000 appar. Och det är Androidtelefonerna som snabbast tar marknadsandelar för smarttelefoner.

– Just nu råder en Androidtrend, men det kan se annorlunda ut om ett år, säger William Milisic, ansvarig för mobila tjänster för Sverige och Norge på Nokia.

– Vi var också sena med vår egen appbutik, den kom för bara ett år sedan.

Nu har Nokia precis lanserat de fyra första Symbian 3-telefonerna. Det nya Symbian ska vara mycket enklare för utvecklarna. Dessutom har Ovi Store och appar betydligt bättre fokus i de nya telefonerna jämfört med tidigare. För Nokia gäller det nu verkligen att få upp en hajp för Ovi Store.

– Intresset är bra från utvecklarna. Vi hoppas att vi kommer att ha fler än 13 000 appar för N8 när den kommer i oktober, säger William Milisic.

Nokia satsar också mycket på utvecklarplattformen Qt, som gör att det går att porta appar mellan Symbian och Meego. Men också Android.

– Däremot inte Iphone, eftersom Apple hittills har stängt Iphone för utveckling mellan olika plattformar.

Men tidigare stora Symbian-anhängare som Sony Ericsson och Samsung satsar nu stort på Android. Det gäller till exempel de uppmärksammade lurarna Xperia X10 Mini Pro och Galaxy S. Nokia verkar stå nästan ensamt med Symbian 3.

– Det ska komma Symbian 3-telefoner från några japanska tillverkare också, säger William Milisic.

Fördelen med Symbian är den stora basen av telefoner, fler än 200 miljoner människor har en Symbiantelefon, enligt Nokia. Och 1,3 miljarder har en Nokialur.

Svenska Idevio, specialiserade på karttjänster, har valt att satsa på Nokias plattform just av den anledningen för navigationsprogrammet Locago. Företagets vd Patric Nordström anser också att Nokia särskilt under senaste halvåret har fått ordning på Ovi Store.

Däremot har Idevio inte valt att utveckla specifikt för Symbian utan för den mer generella plattformen Java ME.

– Vi når fler telefoner på det sättet, säger Patric Nordström.

Fakta

Symbian platform heter öppen källkodsuppföljaren på det tidigare stängda Symbian OS. Symbian gjordes om till öppen källkod, officiellt i februari i år.

I Symbian platform ingår delar från Nokia, Sony Ericsson, NTT Docomo och företaget Symbian. Operativsystemet förvaltas och vidareutvecklas nu av brittiska Symbian Foundation, som kontrolleras av Nokia.

Symbian platform finns i tre versioner, ettan är det gamla Symbian OS med gränssnittet S60, den är inte öppen. Tvåan är den första öppna versionen.

Symbian 3 är den nya och omgjorda versionen, som ska möta appvänliga pekskärmstelefoner som Iphone och vågen av Androidtelefoner.

Symbian 4 väntas komma under den första halvan av nästa år.