RIM, företaget bakom den i USA så populära Blackberry, hakar på trenden med att härma Apples Ipad-koncept. Ännu har företaget inte officiellt lanserat sin Blackpad men amerikanska tidningar uppger att en sådan ska komma före årets slut.

Flera av konkurrenterna har valt en något mindre skärm än den som Apple använder och även RIM tycks satsa på sjutummare i första vändan.

Blackpad ska gå att koppla upp via trådlösa nät men får däremot inte direktstöd för de mobila näten. Tanken är att den i stället ska använda Blackberrytelefonerna som modem.

Ännu är det inte klart vilket operativsystem RIM tänker använda men tidningen Wall Street Journal uppger att man inte ska välja det egna Blackberry 6 OS utan i stället använda produkter från QNX Software. Detta bolag köpte RIM nämligen tidigare i år.

Taiwanesiska Quanta Computer ska stå för själva produktionen medan RIM förväntas samarbeta med Marvell Technology kring processorer och annan hårdvara.

På den långa lista över pekdatorer som nu är på gång märks Samsungs Galaxy Tab som kommer till Sverige i oktober, Asus Eee Pad som kommer i början på nästa år då även Lenovos Le Pad ska finnas på plats. Även HP och Dell satsar på detta segment och förväntas komma med ett flertal produkter nästa år.

Allra först ut på den svenska marknaden blir troligen skärmtillverkaren Viewsonics som kring månadsskiftet kommer med två enheter, Viewpad 10 med skärm på tio tum och Viewpad 7 med sjutumsskärm.