För fem år sedan påbörjade Google sitt projekt att skanna in miljontals böcker som inte längre finns att köpa i tryckt form, och göra dem tillgängliga på nätet via tjänsten Google Books. Tiden sedan dess har kantats av kritik, häftiga strider och stämningar mot Google kring upphovsrätten.

Nu lanserar företaget snart en ny tjänst, Google Edition och därför är Googles Europachef för bok och bibliotek, Santiago de la Mora, på plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för att lugna förläggarna.

Google Edition ska vara ett verktyg för att bokförsäljare och förläggare ska kunna sälja mer böcker, både i tryckt och i elektronisk form. Med e-böckerna ökar förläggarnas utbud och de kan nå fler kunder, slår han fast.

– Tänk på oss som en teknologisk plattform som knyter samman slutkunderna med bokförsäljare och förläggare. Som gör det möjligt för förläggare att marknadsföra och sälja sitt innehåll. Och för användare världen över att upptäcka och få tillgång till det innehållet, säger han.

– Vi vill organisera innehållet och göra det användbart och tillgängligt för användarna. Sedan är det upp till dem som levererar innehåll att skapa affärer av det.


Förmedlar kontakten. "Vi vill organisera innehållet och göra det användbart och tillgängligt för användarna. Sedan är det upp till de som levererar innehåll att skapa affärer av det. Det är viktigt att betona." Det säger Googles europachef för bok och bibliotek, Santiago de la Mora.

Google Edition lanseras i höst i USA och nästa år i Europa. Idén går ut på att de förlag som ansluter sig till Google edition kan sälja sina böcker i elektronisk form.

Med en molnbaserad lösning i botten blir det möjligt att ladda ner böcker till olika typer av enheter, som pc, smartphone eller läsplatta. Formatet spelar inte någon roll.

Google tror nämligen inte att framtidens användare nöjer sig med en kanal för sitt e-läsande. De vill läsa boken via en läsplatta, smartphone eller i sin dator. Eller alla tre.

– Formatet och varifrån de kopplar upp sig ska inte spela någon roll. Det som har betydelse är att de kan konsumera innehållet på det sätt som passar dem.

På frågan om läsplattans betydelse i framtiden svarar Santiago de la Mora att det avgör användarna.

– Nyckeln är att göra det tillgängligt på webben för det sedan ska vara nåbart från olika enheter. I slutänden är det som är drivkraften.

Om det sedan blir via en mer specifik enhet som en läsplatta eller något med flera funktioner som en tablet pc – det är upp till användarna att bestämma.

Fakta

Google har flera år kämpat med stämningar från flera håll, med anledning av tjänsten Google Books där miljontals böcker skannas och publiceras på nätet.

År 2005 stämdes Google bland annat av författarorganisationerna Authors Guild och Association of American Publishers, med hänvisning till att företaget kränker upphovsrätten genom att skanna böcker utan att alltid ha tillstånd.

Senast i våras lämnade fotograforganisationen ASMP in en stämningsansökan mot Google där ASMP kräver skadestånd på 180 000 dollar per fotografi eller illustration som publicerats via Google Books utan tillstånd.