Oron sprider sig över vad som ska hända med databasen MySQL efter Oracles övertagande i och med köpet av Sun. Ett exempel är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som sköter driften av det Nationella väntetidssystemet, eller Signe som det kallas internt.

Tidigare har Oracles databas MySQL varit basplattan i systemet, men nu är det PostgreSQL som gäller.

– Vi hade problem med MySQL tidigare och det kändes osäkert med Oracle. Det känns mer stabilt och fungerar bättre med PostgreSQL, säger Ulf Gripkow, projektledare på SKL.

SKL passade på att byta databas när en ny version av systemet skapades. Ulf Gripkow säger att det inte finns några funderingar på att byta tillbaka till MySQL.

Systemet rapporterar och presenterar information om väntetider i vården. Det finns 2 000 användare av systemet, bland annat på sjukhus och vårdcentraler. Alla Sveriges landsting är anslutna.


Nöjd efter bytet. Sedan SKL bytte från MySQL till PostgreSQL fungerar det bättre, tycker Ulf Gripkow, projektledare.

Det är lätt att hitta liknande exempel. CS har även varit i kontakt med två andra stora myndigheter som har bytt ut MySQL mot PostgreSQL. Det finns en allmän oro bland MySQL-användare i Sverige.

En av de mest kritiska mot Oracles hantering av MySQL är databasens skapare Michael Widenius.

– Jag är ytterst orolig för MySQLs framtid, säger Michael Widenius som i dag utvecklar den alternativa versionen MariaDB.

Eftersom MySQL släppts som öppen källkod är det möjligt att ta originalkoden och skapa en egen variant.

– Alla MySQLs huvudutvecklare har försvunnit från Oracle och arbetar i dag med MariaDB, säger Michael Widenius.

Han är också kritisk till att Oracle som han ser det håller på att skapa två olika versioner av MySQL: en gratisversion och en mer avancerad betalversion.

På Oracles stora konferens Openworld som avslutades i går meddelade Oracle att förbättringarna i kommande version 5.5 av MySQL även ska finnas med i gratisvarianten, med vissa undantag. Ett gäller prestandaförbättringar för användning av den avancerade databasmotorn InnoDB. Företaget kommer inte se till att de märks i gratisversionen av MySQL.

CS har förgäves sökt Oracle för en kommentar.

Fakta

  • PostgreSQL är en öppen databas.
  • EnterpriseDB är en förpackning av PostgreSQL som även innehåller proprietära delar, från företaget med samma namn.
  • Microsoft erbjuder verktyg för att flytta MySQL-databaser till SQL Server och till SQL Azure.
  • I många fall går det att ersätta MySQL med en NoSQL-databas, som inte följer relationsmodellen.