Flera nyhetskällor i Iran bekräftade i lördags att flera av landets industriella system drabbats av Stuxnet. Enligt de iranska nyhetskällorna ska fler än 30 000 datorer ha smittats av masken.

Stuxnet anses av många säkerhetsexperter vara den mest sofistikerade datormasken någonsin. Masken upptäcktes i juni av säkerhetsföretaget Virusblokada i Vitryssland, och bekräftades en månad senare av Microsoft.

Enligt säkerhetsföretaget Symantec drabbades Iran hårdast med över 60 procent av alla smittade datorsystem världen över. Enligt bevis som samlats in verkar det som om masken började spridas så långt tillbaka som i januari i år.

Enligt Mahmoud Alyaie, som arbetar som it-ansvarig för iranska myndigheter, har 30 000 unika ip-adresser i landet blivit smittade med Stuxnet. Eftersom många datorer använder samma ip-adress befarar han att den riktiga siffran kan vara rejält mycket högre.

Enligt nyhetsbyrån AP träffades experter från Irans atomenergiorgan i tisdags förra veckan för att diskutera hur masken ska kunna avlägsnas på bästa sätt. Det framgår inte om Irans kärnkraftverk drabbats.

Säkerhetsexperter började i förra veckan spekulera i om Stuxnet är ett cybervapen som försöker utföra sabotage på Irans kärnkraftverk, Bushehr. Även om kärnkraftverket inte är i drift ännu så har reaktorn bestyckats med kärnbränsle sedan förra månaden.

Stuxnet utnyttjar totalt fyra stycken säkerhetshål i Windows för att spridas. Två av dessa säkerhetshål har adresserats i en säkerhetsuppdatering Microsoft släppte nyligen. Enligt Microsoft kommer företaget att fixa de resterande två säkerhetshålen inom kort.

IDG News