RIM, det kanadensiska företaget bakom Blackberry, har presenterat sin första produkt i den växande flora av konkurrenter till Apples Ipad. Den har en skärm på sju tum, alltså samma storlek som Samsung valt på Galaxy Tab.

En stor skillnad från RIMs telefoner är också att man har valt bort Blackberry OS. I stället bygger pekdatorn på produkter från QNX Software som RIM köpte i våras. QNX Neutrino har tidigare använts i flygplan, bilar och medicinsk utrustning. Den version som används här kallas Blackberry Tablet OS och ska innebära en smidigare utvecklingsprocess och därmed tilltala en större grupp utvecklare än vad som har varit fallet med Blackberry OS.

Bland de svenska företag som utvecklar för Blackberry märks Jayway. Utvecklaren Per Revesjö ser fram emot att börja jobba med Playbook. Han berättar att den nya plattformen stöder såväl Flash Player 10.1 som html5 och Adobe Air. Men den främsta skillnaden mellan Blackberry OS och Tablet OS är att det till en början inte kommer att finnas något stöd för att utveckla Javaapplikationer. Istället satsar man inledningsvis på webbapplikationer med html5 och Flash.

Telenor, störst på Blackberry i Sverige, har granskat det nya operativsystemet och ser inte bytet från Blackberry OS som ett problem, tvärt om. Enligt Telenors presschef Andreas Hamrin kan Playbook helt integreras med Blackberrys infrastruktur och säkerhet.
Han berättar att Telenor samarbetar med flera svenska utvecklare och tror att att arbetet med programutveckling tar fart under hösten när RIM lanserar programbutiken App World i Sverige.

– Här kommer man redan från början ha tillgång till både gratis- och betalapplikationer, säger Andreas Hamrin.

– Vi är absolut intresserade av att ta in Blackberry Playbook till Sverige eftersom den underlättar ett mobilt arbetssätt.

Även operatören Tre säljer telefoner från RIM. Men företagets informationschef Erik Hörnfeldt säger att man ännu inte fattat beslut kring satningar på den nya typen av pekdatorer.

Fakta

Enligt analysföretaget IT Research uppgår RIMs svenska försäljning bara till en procent av den totala volymen. Främst är det svenska dotterbolag till amerikanska företag som satsat på Blackberry, men på senare tid har även ett par större banker gått över till RIMs plattform.
Under utvecklarkonferensen Øredev i Malmö 8-12 november kommer företrädare för Research In Motion (RIM) att presentera planerna för programutveckling på Blackberry Tablet OS.