Kommunikationsplattformen Communications Server är på gång i en ny version som ska ersätta 2007 års modell och nu har döpts om till Lync Server, tidigare känd som Communication Server 14.

Den kom i en förhandsversion i början på september och ska ha en rad förbättringar som enligt Microsoft innebär att många företag skulle kunna ersätta sina telefonväxlar med Lync Server.

I tidigare versioner har huvudfokus legat på webbmöten, chatt, närvarohantering och ip-telefoni medan Microsoft nu även byggt in funktioner för mer traditionell telefoni.

I samband med introduktionen av Lync Server har Microsoft gått ut med en prislista för de amerikanska kunderna. Här framgår det att priserna för själva serverprodukten är oförändrade: 699 dollar (4 700 kronor) för en standardlicens och 3 999 dollar för Enterprise-versionen. Däremot har man sänkt priset för klientversionerna från 139 till 107 dollar.

Men ännu är det flera detaljer kring prissättningen som inte är klarlagda.
– Priserna för Sverige är inte klara än. Men det absolut vanligaste sättet att få tillgång till klienten är via Office eftersom den följer med Office Pro Plus. Har man Office Pro Plus behöver man alltså inte köpa till någon extra klient, säger Peter Nicks, produktchef på Microsoft.

Han säger att det ännu inte finns något dator för när den skarpa versionen kommer men att en lanseringskandidat går att ladda ner och testa.

Frågan som många potentiella kunder nu ställer sig är om Microsofts nya produkt är något att satsa på som ersättare till traditionella växlar. Peter Andersson, en av grundarna till det svenska konsultbolaget Uclarity, tror att Lync är en bra bit på väg mot målet.

Men han anser att det fortfarande saknas vissa komponenter, exempelvis en mobilkoppling mot Lync Server.
– Det kan innebära att många väntar med att göra en full migrering.

Lösningen på detta problem kan dock komma från operatörer som Telia och Telenor.
– I Norge har Telenor numera en tjänst för mobilkoppling mot Microsofts plattform och jag vet att flera operatörer i Sverige har något liknande på gång.