Över 60 personer misstänks för inblandning i bedrägerihärvan i USA, en serie attacker av svindlande proportioner. Tidigare i veckan slog brittisk polis till mot 19 personer som även de misstänks ha kopplingar till det kriminella nätverket. Åtal har väckts mot elva av dem.

Operationen kan innebära början på slutet för Zeus, ett av de absolut största nätverken av kapade datorer de senaste åren. Nätverket, som upptäcktes 2006, tros ha inbringat enorma pengar från bankkonton, tillhörande personer vars datorer infekterats av brottslingarnas trojan. Spionprogrammet tar kontroll över Windowsdatorer och gör det möjligt för angriparen att föra över pengar från datorägarens konton.

Namnet Zeus används både för själva trojanen och det nätverk som skapas av det kapade datorerna.

Bara den brittiska förgreningen av nätverket uppskattas ha dragit in motsvarande 200 miljoner kronor. Bedömare talar om tio gånger så mycket från den amerikanska delen.

Flera av de gripna har rötter i Östeuropa och några av dem åtalas även för att ha använt förfalskade pass för att ta sig in i USA och Storbritannien. Vissa tycks ha fungerat som målvakter, personer som har hand om de konton där stulna pengar ska landa. Brittisk polis utpekar dock en av de gripna som ledare för gruppen och beskriver honom för Daily Mail som något av en expert på it-säkerhet.

Tillslagen i USA har helt riktats mot personer som antingen själva förde vidare stulna pengar mot en ersättning på omkring tio procent av summorna, eller som rekryterade nya målvakter.

Däremot är det långt ifrån klart att de verkliga hjärnorna bakom Zeus sätts bakom lås och bom. Tidigare, till exempel när svensk polis slog till mot de omfattande bedrägerierna mot Nordea, greps hundratals personer som spelat en roll i operationen, medan de styrande befann sig på tryggt avstånd i andra länder.

Polisinsatsen tros inte ha några svenska förgreningar. På rikskriminalens it-brottsektion följer man utvecklingen, men inga ingripanden mot it-brottslingar i Sverige tycks ha gjorts.