Microsoft lämnade i fredags in en stämningsansökan samt ett klagomål till den internationella handelskammaren, ITC. I sin klagan uppger Microsoft att Motorola har utnyttjat Microsofts patent i sina Androidtelefoner.

Enligt Microsoft har Motorola använt totalt nio patent som tillhör Microsoft. Flera av patenten är enligt Microsoft relaterade till Exchange Activesync som bland annat används för att synkronisera e-post mellan en smartphone och en persondator.

Google har redan licensierat Microsofts teknik för att användas i Android. Motorola har däremot utvecklat sin egen teknik för Activesync. Microsoft vill därför att Motorola ska betala separata licensavgifter till företaget.

– Bland de största tillverkarna av Androidtelefoner är Motorola det enda företag som inte licensierar Activesync. HTC, Samsung, Sony Ericsson, Dell och andra licensierar tekniken från Microsoft, säger Chris Hazelton på analysföretaget The 451 Group.

Enligt Chris Hazelton kan stämningsansökan även handla om att Microsoft försöker sätta press på Motorola att släppa telefoner med Windows Phone 7. Motorola har tidigare släppt telefoner med Windows Mobile, men har nu uppgett att företaget kommer att satsa på Android.

Andra analytiker tror att Microsoft försöker bromsa den snabba utvecklingen av Android.

– Microsoft försöker sätta käppar i hjulet för Android och det finns goda skäl till det. Titta bara på trenden, Androids tillväxttakt är otrolig, säger Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates.

Enligt en studie genomförs av Gartner nyligen förväntas Android bli den nästa största plattformen bland smartphones 2012, efter Symbian.

Microsoft är inte ensamt om att försöka skapa problem för Android. Apple har tidigare stämt HTC för deras Androidtelefoner och Oracle har stämt Google för hur Java används i Androidtelefoner.

Microsofts nya mobiloperativsystem, Windows Phone 7, förväntas att släppas någon gång denna månad.

IDG News