Amerikanska finansinspektionen har nu kommit fram till att orsaken till börsraset i maj var en programbugg. Rapporten släpptes i fredags, tillsammans med amerikanska kommissionen för optionshandel, CFTC, Commodity futures trading commission.

Den bekräftar misstankarna om att automatiska handlarssystem orsakade börsnedgången den 6 maj. Systemet överöste optionsbörsen Chicago Mercantile Exchanges marknadsplats Globex med mängder av säljorder.

Raset ledde till ett fall för hela den globala aktiehandeln. I rapporten utpekas ingen enskild handlarfirma, men tidigare har uppgifter framkommit att mäklarfirman Waddell & Reed kan ha legat bakom kraschen. Efter raset införde USA-myndigheterna nya handelsregler, däribland annat krav på en paus i handeln under sex månader för enskilda aktier om priserna ökar eller minskar mer än tio procent under en femminutersperiod.

Även andra regler är på gång som innefattar olika styrparametrar för hur handel får gå till. Finansinspektionens chef Mary Schapiro uppger i ett utalande att fler lagar och regler är på gång, för att förhindra snabba och omotiverade förändringar i optioner och aktiekurser, som beror på oseriösa handlarstrategier eller mjukvarufel.

Fakta

Handelssystemet som orsakade fallet sålde 35 000 aktier på sju minuter. Följden av programfelet blev att börsindexet Dow Jones föll nästan 1 000 punkter på en halvtimme, vilket drog med sig hela aktiemarknaden i fallet.