Tiden går mot sitt slut för Visual Basic 6. Trots det har företag fortfarande affärskritiska system som inte har skrivits om i nyare programmeringsspråk. Osäkra besked om supporten av den bakomliggande driftmiljön har fått företagen att inse allvaret.

– Många kunder knackar på. I snitt är det en i veckan sedan i maj, säger Marcus Hammarberg, konsult på Avega Group som bland annat arbetar med migreringsprojekt.

När Microsoft lade ned supporten för utvecklingsmiljön i VB6 för två år sedan blev det fart på migreringarna. Men de bromsades när plånböckerna stängdes under den ekonomiska krisen. När budgetarna tar fart igen skyndar flera kunder att genomföra migreringen.

– Företag konverterar sina affärskritiska system. Många har missbedömt hur svårt det är i att konvertera och tänker ”hur svårt kan det vara?”. Men koden är gammal och man bygger efter andra arkitekturer i dag, säger Marcus Hammarberg.

Migreringsverktyg kan automatöversätta från VB6 till Dotnet på betydligt kortare tid än om man skriver om hela koden. Ett av de mest använda är VB Migration Tool.

Men Marcus Hammarberg är tveksam. En rak, ”dum”, konvertering är enligt honom bara en tillfällig lösning. Man missar också viktiga arkitekturmässiga bitar, som objektorientering.

När man automatmigrerar går ingen människa igenom koden. Den som har skrivit koden från början kan ha slutat och dokumentationen kan vara bristfällig.

– Verktygen tar betalt per kodrad och prismodellen slutar vid 100 000 rader kod. Det kan bli en kostsam affär som man kanske kan vara beredd att betala om det är ett viktigt system.

En bättre variant är att konvertera lite åt gången. Om ändringarna görs när koden testats ordentligt minskar risken att förstöra något.

– Det är väldigt viktigt är att man skapar automatiserade regressionstester som går igenom systemet många gånger. På det sättet får man snabb feedback när man går in och ändrar i koden. Innan sådana tester är på plats vågar man inte ändra koden – för då får man inte veta om man hade sönder något.

– Det finns ofta missuppfattningar på beslutfattarhåll att det bara är att kompilera om till en ny plattform. Men det är inte en ny plattform, det är en helt ny värld.

Ett resultat av den ekonomiska krisen är att föreretag har slimmat sina it-avdelningar. Nu är det svårt att plocka fram egna anställda som kan jobba i ett migreringsprojekt. Men företagen verkar ändå ha insett att det är dags.

– Det här är den andra konverteringsvågen och det är ett rejält problem om man inte migrerar. Jag har svårt att tänka att det finns stora företag som inte vet det i dag.

Fakta

  • Visual Basic är ett av världens mest använda programmeringsspråk. Språket passar bra för den som är ny inom programmering.
  • Flera konsulter berättar att deras kunder inte gärna pratar om att de sitter i VB6 eftersom det ger mycket kritik i utvecklarcommunityt – bland annat från användare av C++.
  • Till uppföljaren VB.NET har språket uppdaterats och anpassats till Dotnet.