Det är nästan så att jag tycker synd om Nokia. På senare tid tävlar media om att hitta negativa vinklar. Orsaken är mobiljättens stora problem att möta konkurrensen på smarttelefonmarkanden från främst Apples Iphone och uppsjön av Android-baserade mobiler.

I det läget släpper Nokia sin flaggskeppsmobil N8, med ett helt omgjort operativsystem, Symbian 3. Och så får jag vad som verkar vara ett måndagsexemplar att recensera:

  • Bildvisningsprogrammet fungerar inte.
  • Kameran är seg och hänger sig lätt.
  • Många andra program hänger sig också och flera går inte att stänga ned utan att starta om telefonen.
  • Telefonen laddar ur på ett kick, jag måste ladda åtminstone två gånger per dag.

Efter att ha försökt få ordning på bildvisningen under helgen ger jag upp och försöker med ett tredjepartsprogram från HP, som jag laddar ned från Ovi Store. Det fungerar inte heller. Laddar slutligen ned Nokias eget bildvisningsprogram från Ovi Store. Den här gången fungerar det! Stor lättnad.

Och batteritiden – det går att göra inställningar för att förlänga den. Men energisparfunktionen är förvirrande, den stänger ned mobilnätsmottagningen och det är inte särskilt intuitivt att slå på den igen. Ändå säkrast att använda över natten om mobilen ska användas som väckarklocka, annars måste laddaren vara inkopplad.

Jämfört med min två och ett halvt år gamla N95 8 GB är det här annars en klart bra telefon. Som van Nokiaanvändare är den lättanvänd, jag känner igen det mesta och nästan allt är snyggare och bättre gjort. Då ska i och för sig tilläggas att det tog mig ett halvår att förstå mig på alla funktioner i N95:an.

Det bästa är nästan det virtuella tangentbordet, som är mycket lättare att använda än det fysiska på min gamla telefon.

Ovi Store är också en positiv överraskning, den version som ligger här är snyggare och snabbare än det jag sett tidigare. Den är också lätt att använda och här finns bra program som Spotify, Opera Mobile och Sportstracker.

Samtidigt är programutbudet klart sämre än för Iphone eller Android.

N8 är ingen Iphonedödare, Iphone 4 är betydligt mer intuitiv och lättanvänd, men å andra sidan betydligt dyrare. Men är det en konkurrent till en Androidtelefon i motsvarande prisklass? Just nu hittar jag N8 för drygt 4 000 kronor, medan Samsungs Galaxy S med 8 GB kostar 4 600 kronor.

Jag har tittat närmare på den senare, som i praktiken har de flesta av N8:ans funktioner, men är stabilare, snabbare och har ett mycket snyggare gränssnitt.

En av de största finesserna med N8 är video i hd-kvalitet. Det ser faktiskt väldigt bra ut. Men det är inte unikt för Nokia, flera andra tillverkare har också hd-video. Ovan nämnda Galaxy S är bara ett exempel.

Kameran har 12 megapixel, dubbelt upp mot min systemkamera från Nikon. Bilderna från mobilen blir ändå mycket sämre, det krävs mer än bara många megapixlar.

Nokias navigationsprogram Ovi Maps är annars suveränt och bättre här än i min gamla mobil.

Sammanfattningsvis: Nokias bästa mobil, men en lite väl seg och buggig telefon.

Fakta

Pris: 4 000 kr
Operativsystem: Symbian 3
Gränssnitt: Pekskärm med virtuellt tangentbord
Skärm: 3,5 tum
Vikt: 135 gram
Storlek: 113,5 x 59 x 13 mm (längd, bredd, höjd)
Lagring: 16 GB, utbyggbar till 32 GB
Kamera: 12 megapixlar, hd-video 720p
Navigering: Ovi Maps med gratis kartor och röstnavigering
Övrigt: Många anslutningsmöjligheter med till exempel möjlighet att koppla in usb-minne eller tv via hdmi.
Synkning: Mot Ovi och Gmail, fungerar bra även mot Lotus Notes, som jag testat.
Sociala medier: Bra inbyggd klient för Facebook och Twitter