För första gången har Sverige officiellt en it-minister. Tidigare infrastrukturminister Åsa Torstensson lämnar sitt uppdrag och Anna-Karin Hatt tar nu över alla it-frågor i regeringen, och hennes titel blir it- och regionminister. Hon blir också biträdande näringsminister.

Catarina Elmsäter Svärd blir ny infrastrukturminister vilket innebär att Anna-Karin Hatt kan ha ett mer renodlat fokus på it.

Anna-Karin Hatt tar också över de it-relaterade frågor som legat under den nu före dette finansmarknadsministern Mats Odell på finansdepartementet. Det handlar bland annat om it-upphandling och ansvar för e-förvaltning och e-delegationen.

– Tanken är att samla alla it-frågor i en portfölj, säger Frank Nilsson, pressekreterare hos Anna-Karin Hatt.

Maud Olofsson framhåller på eftermiddagens presskonferens att förändringen är ett uttryck för att it-frågor nu får en ökad betydelse.

Hon uppger också att Åsa Torstensson själv velat lämna sin post som infrastrukturminister och är nöjd med förändringen.

Anna-Karin Hatt är centerpartist från Halland och har sedan 2006 varit statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli vid Statsrådsberedningen.

Hon har studerat statsvetenskap, internationella relationer och freds- och konfliktkunskap vid Göteborgs Universitet.

Hon har tidigare arbetat som bland annat ledarskribent, varit vice vd på pr-byrån Kind & Partners och vd på friskoleföretaget Didaktus.

2008 placerade tidningen Fokus henne på plats 95 på listan över Sveriges mäktigaste personer.

På sajten valpejl på svt presenterar hon sig som en" målmedveten, ideologisk, resultatinriktad doer som brinner för ett företagsammare, grönare, varmare och öppnare Sverige".

På frågan, under personligt, om vad hon gör på internet ger hon dock inget svar.

I sin regeringsförklaring slog statsminister Fredrik Reinfeldt fast att: "Tillgång till goda elektroniska kommunikationer underlättar vardagen och är en förutsättning för att företagare ska kunna bedriva verksamhet i hela landet".

Även när det gäller polisens arbete tryckte statsministern på betydelsen av modern teknik och sa: ”Polisen ska bli bättre på att använda modern teknik i sitt arbete, för att bli effektivare, men också för att bekämpa den växande brottsligheten på internet."

Dessutom lyfte han fram vikten av ett fritt internet och sa att arbetet för nätets frihet och säkerhet ska ges ny styrka.