I tisdags stod det klart att vår nya it-minister heter Anna-Karin Hatt. Hon är centerpartist och hennes uppdrag är att samordna och driva på it-politiken även på de andra departementen.

Trots hennes placering på näringsdepartementet är det alltså inte bara telekommunikation och bredband som faller på hennes lott utan även sådant som it i vården, it i skolan och e-förvaltningen.

– It är ett tvärsektoriellt område och jag har det övergripande ansvaret för att det ska hända saker och det kräver nära samarbete med andra ministrar. Nu handlar det om att hitta former för att arbeta över departementsgränserna, säger hon.

Anna-Karin Hatt har lång politisk erfarenhet och har den senaste mandatperioden varit statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli vid Statsrådsberedningen.

Är det just rollen som samordnare som lett vidare till ministerposten?

– Nej, det vet jag inte. I samordningskansliet är huvuduppgiften att förhandla. Som it-minister handlar det mer om att få alla goda krafter att dra åt samma håll.

Hon konstaterar också att hon inte fått jobbet för att hon är it-expert.

– Nej, jag är ingen tekniknörd eller expert på it-frågor. Poängen är att jag är van vid att driva frågor politiskt. Och det finns mycket kompetens på regeringskansliet.


Twittrar inte. Nya ministern Anna-Karin Hatt säger sig inte vara en tekniknörd. 

Ännu har Anna-Karin Hatt inga svar på om de olika expertgrupper som den tidigare regeringen knutit till sig – Torstenssons bredbandsforum och Odells e-delegation – ska vara kvar framöver.

– Det där är ju sådant som vi får titta på. En del kanske vi driver vidare medan annat får nya former. Det ber jag att få återkomma om.

Även på frågan om vi kan vänta oss en ny it-proposition framöver passar hon.

– Det kan jag återkomma till senare.

Är det då någon fråga som hon anser vara särskilt viktig och som hon vill prioritera?

– Nej, jag vill inte rangordna det – jag lyssnar och lär.

Du är inte bara it-minister utan även regionminister, har det någon koppling?

– Nej, det är två olika politikområden. Men det finns ju beröringspunkter. It öppnar möjligheter för utveckling av glesbefolkade delar av landet.

Anna-Karin Hatt beskriver sig själv som en vanlig it-användare.

– Jag använder internet varenda dag – för att söka information och för att kommunicera. Det går ju att ha täta kontakter med människor över hela världen, säger hon.

Någon twittrare är hon dock inte.

– Nej, jag har inte hittat poängen med det och i min roll på samordningskansliet har jag inte sett det som min roll att gå ut och fronta. Men det kan ju hända att det blir annorlunda som minister. Men på Facebook finns jag.

Har du någon it-pryl som du gillar särskilt?

– Nja, men jag har en Iphone. Den är väldigt användarvänlig.

Fakta

Anna-Karin Hatt är centerpartist från Halland och har sedan 2006 varit statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli vid Statsrådsberedningen.

Hon har studerat statsvetenskap, internationella relationer och freds- och konfliktkunskap vid Göteborgs Universitet.

Hon har tidigare arbetat som bland annat ledarskribent på de centerpartiska Södermanlands Nyheter och Hallands nyheter, varit vice vd på pr-byrån Kind & Partners och vd på friskoleföretaget Didactus.

2008 placerade tidningen Fokus henne på plats 95 på listan över Sveriges mäktigaste personer.

På sajten valpejl på svt presenterar hon sig som en" målmedveten, ideologisk, resultatinriktad doer som brinner för ett företagsammare, grönare, varmare och öppnare Sverige".