New York Times rapporterade i går att Microsofts vd, Steve Ballmer, och Adobes vd, Shantanu Narayen, hade ett möte nyligen. Enligt de källor som New York Times refererar till handlade möte om hur de båda företagen ska möta hotet från Apple.

– Steve Ballmer och Shantanu Narayen träffades för att diskutera Apples kontroll över mobilmarknaden, och hur de båda företagen kan arbeta tillsammans för att möta hotet från Apple, skriver New York Times.

Microsoft vill inte kommentera uppgifterna, men Adobe erkänner att de båda har träffats.

– Adobe och Microsoft har miljontals gemensamma kunder världen över och de båda företagsledarna träffas med jämna mellanrum. Vi delger dock inte vad som sägs under dessa möten då de är av privat karaktär, uppger Adobe i ett uttalande.

Apples framgångar bland utvecklare och användare på mobilmarknaden har skapat ett hot mot både Microsoft och Adobe. De båda företagen löper risken att tappa fotfästet på marknaden för mobila produkter som ett resultat av Apples framgångar.

Enligt New York Times pratade de båda företagsledarna bland annat om Apples val att inte tillåta Flash på Iphone och Ipad. Ett beslut som skapat stora klyftor mellan Apple och Adobe.

New York Times uppger även att Steve Ballmer och Shantanu Narayen diskuterade ett eventuellt uppköp av Adobe. Redan för flera år sedan planerade Microsoft att köpa upp Adobe, men förhandlingarna lades ned av rädsla för att affären skulle bryta mot de amerikanska konkurrenslagarna.

Eftersom Microsofts ställning i dag inte är lika dominerande som den var då finns det större chanser för att en sådan affär skulle godkännas i dagsläget.

Ett uppköp av Adobe skulle vara strategiskt viktigt för Microsoft, men företaget skulle inte komma undan billigt. Enligt Financial Times skulle affären kunna kosta Microsoft 15 miljarder dollar, vilket är Adobes nuvarande aktiemarknadsvärde.

Microsoft har enligt Financial Times för närvarande 37 miljarder dollar i kontanter och ett aktiemarknadsvärde på 200 miljarder dollar. En sådan stor affär skulle därmed innebära en stor risk för Microsoft.

Efter New York Times artikel publicerades rusade Adobes aktievärde i höjden. Under torsdagseftermiddagen ökade aktien med 17 procent på bara några timmar.

IDG News