Skype satsar allt mer på videokonferenser för småföretag och meddelar nu att företagets bredbandstjänst ska få stöd för hd. I satsningen ingår inte bara pc-baserade system utan även sådana som kopplas till tv-apparater. Cisco är inne på samma spår och har nyligen presenterat en rad produkter för mindre företag. Här ingår både växlar och konferenssystem med ip-telefoner som har inbyggda videoskärmar.

Den mest udda produkten från Cisco heter Umi och framställs som ett system för videokonfernser i hemmet. I det paket som introducerats ihop med amerikanska operatörer ingår en hd-kamera med fem mikrofoner som ska placeras ovanpå en hd-skärm. Systemet är främst tänkt att användas för att kommunicera med vänner och släktingar som kan prata med varann via tv-skärmen samt skicka videomeddelanden som kan spelas upp i efterhand. Den som inte har något konferenssystem kopplat till sin tv kan delta i konversationerna via Google Video Chat.

Priset är satt till motsvarande 4 000 kronor för själva hårdvaran och sedan tillkommer en månadsavgift för tjänsterna. Kravet för att utnyttja tjänsten i full hd-kvalitet är att man har bredband som klarar minst 3,5 Mbit/s.

Priset på 4 000 kronor kan låta högt för en privatperson och kan nog passa bättre för mindre företag.

Även Microsoft satsar hårt på konferenssystem och har uppgraderat Live Messenger med stöd för hd-video. Företagets uttalade mål är att kunderna ska ersätta sina traditionella växlar med Microsofts ip-baserade produkter. Fast då krävs det lite mer stabila produkter än vad chattplattformen kan erbjuda. Före årets slut kommer en ny version av kommunikationsplattformen Communications Server – som döpts om till Lync. Här använder man Office 2010 Pro Plus för att kommunicera. Själva serverprodukten kostar minst 5 000 kronor.

Peter Andersson, en av grundarna till det svenska konsultbolaget Uclarity, ser det inte som en slump att det sker så många satsningar på integrerad kommunikation för mindre företag. Bland de faktorer som han pekar på är att tekniken för ip-baserad video mognat samtidigt som allt fler har tillgång till både billigt bredband medan kameror blivit något av standard i bärbara datorer.

– Först nu börjar verksamheter förstå vad integrerad kommunikation innebär och hur det kan hanteras som vanliga it-applikationer och inte som separata system, säger Peter Andersson.