Jag har förmånen att få ingå i den första skara testare som får titta närmare på en telefon med Windows Phone 7. Förutsättningen är att testarna inte får publicera något detaljerat test förrän den 21 oktober när försäljningen startar. Microsoft motiverar det med att företaget inte har färdigställt alla komponenter som ingår än. Det gäller exempelvis kopplingen till tjänsten Zune som ännu inte finns i svensk version.

Jag valde att titta närmare på LGs Optimus 7 som har en skärm på 3,8 tum och inbyggt lagringsutrymme på 16 GB. Eftersom ingen av de nya telefonerna har uttag för minneskort måste man gå via datorn för att överföra musik och video till telefonen. Då krävs att man installerar synkplattformen Zune som laddas ner till datorn i form av en fil på 102 MB.

När programmet väl är på plats kan man välja om Zune ska vara huvudprogrammet för uppspelning av musik och video och ladda ner information om de skivor man redan har på datorn.

Med Zune väljer Microsoft alltså en liknande modell som Iphoneägare är vana vid med Itunes. Jag föredrar att helt enkelt dra och släppa mina musikfiler på telefonerna utan att ta omvägen via särskilda synkprogram, men det kanske är en fråga om tycke och smak.

Jag brukar ha som princip att undvika bruksanvisningar och liknande hjälpmedel när jag testar nya produkter, åtminstone sådana som icke-tekniker förväntas kunna hantera. Trots att gränssnittet i Windows Phone 7 skiljer sig ganska mycket från det som används i Windows Mobile är det inget större problem att komma i gång, även utan guide.

Det första jag gjorde var att knappa in mina inloggningsuppgifter till Windows Live och Facebook och upptäckte då att Microsoft infört ett ganska smart sätt att hantera bilder. Så snart man plåtat får man frågan om bilden ska överföras till lagringstjänsten Skydrive, vilket innebär att man får tillgång till bilden via webben även om man inte vill publicera den på Facebook.

Det har skrivits ganska mycket om det nya hubbaserade gränssnittet i Windows Phone 7, både positivt och negativt. Själv tycker jag att det fungerar över förväntan. De olika tjänsterna för musik, program och liknande finns helt enkelt samlade i olika grupper som man kommer åt via att trycka på fyrkantiga symboler på skärmen. Lättare kan det nog inte bli.

Sedan återstår att se vad som händer när Microsofts marknadsplats för program kommer i gång ordentligt. Då kanske det blir lite mer oreda i hubbstrukturen. Det som jag sett hittills av gränssnittet tycker jag verkar lovande.

Fakta

Pris: 5 300 kr
Operativsystem: Windows Phone 7
Gränssnitt: Pekskärm med virtuellt tangentbord
Skärm: 3,8 tum
Lagring: 16 GB
Kamera: 5 megapixlar, hd-video 720p
Sociala medier: Bra inbyggd klient för Facebook och Windows Live

Betyg:
Storlek/ form: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 3
Stabilitet: 4
Medel: 3,8