Avhoppare från Oracles Openofficegrupp lanserade en egen variant av kontorsprogrammet för ett par veckor sedan. Det kallas Libreoffice och ska utvecklas inom den nya organisationen The Document Foundation.

Avhoppen har skapat spekulationer om att hela Oracles Openofficebygge är i gungning.

Nu meddelar företrädare för Oracle att företaget snarare tänker höja utvecklingstakten. I ett uttalande heter det att Oracle fortsätter utvecklingen och stöder Openoffice.org, det projekt som företaget redan har försörjt med 7,5 miljoner kodrader.

Frågan är om sådana utfästelser räcker till. Libreoffice framställs som en utveckling av Openoffice och The Document Foundation har redan från start fått stöd i arbetet från tunga företag som Novell, Canonical (företaget bakom Ubuntu Linux), Red Hat och Google. Förra veckan meddelade The Document Foundation att den första betaversionen av Libreoffice redan laddats ner 80 000 gånger.

Avhopparna från Oracles Openofficegrupp är inte nöjda med hur Oracle hanterat sina öppen källkods-produkter. Tidigare var det Sun som styrde utvecklingen av Openoffice, ett arbete som nyligen hamnat i händerna på Oracle.

Sedan Oracle köpte Sun tidigare i år har det kommit två uppgraderingar av Openoffice medan den kommersiella varianten Staroffice bytt namn till Oracle Open Office.