Många företag ser sig nu om efter effektiva verktyg för att hantera sina dokumentflöden och sammanbinda arbetsgrupper. Under hela året har Microsoft slagit hårt på trumman för alla fördelar det finns med att satsa på såväl Exchange, Office och Sharepoint, produkter som alla kommit i nya version med närmare koppling till varandra.

– Vi vill ha en enhetlig miljö för att minimera integreringskostnader. Därför har vi har installerat senaste Exchange och uppgraderar till Office 2010 samtidigt som vi rullar ut Sharepoint, säger Martin Södergård, projektsamordnare på biståndsmyndigheten Sida.

Han berättar att Sida i samband med övergången till Microsofts samarbetsprogram kommer att släcka ner ett antal gamla program och att övergången till den nya plattformen ska genomföras före och efter årsskiftet.

Sida är bara en i raden av myndigheter, kommuner och företag som har siktet inställt på Sharepoint 2010.

– Det är absolut en superhet trend bland våra kunder. De flesta har påbörjat övergången till Sharepoint 2010 eller kommer att göra det senast under nästa år, säger Göran Husman, författare till tre böcker om Sharepoint och vd på konsultbolaget Humandata.

Han säger att det stora intresset beror på att senaste versionen av Sharepoint försetts med ett antal funktioner som tilltalar flera grupper av användare.

– Vi ser ett ökat intresse från typ advokater och juristfirmor som behöver bättre koll på alla sina dokument. Sedan är det även många nya kunder som gärna vill använda Sharepoint som molntjänst men då kommer de troligen att avvakta till nästa version av Bpos som kommer under våren, säger Göran Husman.

Det handlar alltså om Microsofts molntjänst Business Productivity Online Suite, Bpos, som innebär att man betalar en månadsavgift för att använda tjänsterna i stället för att köpa egna licenser.

Även för företag som inte är inkörda på Microsofts spår utan hellre vill hålla sig till produkter som bygger på öppen källkod finns en del alternativ inom detta segment. Det gäller inte minst Alfresco, en produkt som konsultbolaget Redpill-Linpro hoppas mycket på.

– Vi har faktiskt fått riktigt bra fart på vår Alfrescosatsning och har nästan mer att göra än vi hinner med för tillfället, säger Redpill-Linpros produktspecialist Fredrik Svensson.

CS har tidigare skrivit att det går segt med införandet av öppna program i offentlig sektor. Men Fredrik Svensson ser ljuset i tunneln.

– Under senare har vi fått flera nya referenser, alltså sådana som satsar på Alfresco, inom offentlig sektor.

Fakta

Microsofts samarbetsplattform Sharepoint har under senare tid fått konkurrens av öppen källkodsprodukten Alfresco. Här handlar det främst om innehållshantering, ett område där Alfresco även konkurrerar med IBMs Lotus Notes och Quickr. Tidigare i år lanserades Alfresco Content Services for Lotus som knyter ihop Alfrescos och IBMs produkter.
Bland de svenska Alfrescoanvändarna märks Jönköpings kommun, Panaxia Security och vårdföretaget Capio S:t Göran.
På internationella kundlistan finns Cisco, KLM, Fox, Harvard och franska flygvapnet.