Microsoft lanserade i går företagets nya molntjänst, Office 365, vilket är en direkt konkurrent till Google Apps. Office 365 kommer att erbjuda en totallösning för både mindre och större företag vilket inkluderar Office Web Apps, Exchange, Sharepoint och Lync Online.

Office 365 kommer att kosta sex dollar per användare och månad för företag med mindre än 25 anställda. För större företag kommer Microsoft att erbjuda olika lösningar med priser ned till två dollar per användare och månad.

Molntjänsten släppte i går i en betaversion i 13 länder och den skarpa versionen av Office 365 planeras att släppas någon gång nästa år. Inledningsvis kommer ett tusental företag kunna vara med och betatesta programsviten, fler företag kommer dock att släppas in successivt.

– Office 365 baseras på samma teknik som Office 2010, så vi kommer att introducera nya spännande funktioner anpassade för våra molntjänster. Det här kommer att bli ett stort steg framåt för alla typer av kunder, säger Betsy Webb, chef för Microsofts onlinetjänster.

Office 365 kommer att erbjuda en komplett uppsättning verktyg som inkluderar Word, Excel, Powerpoint, e-post, kalender, kontakter, chatt, videokonferens, intranät och webbutvecklarverktyg.

Microsoft utlovar även att tjänsten kommer att ha en garanterad driftsäkerhet med 99.9 procent. Tjänsten kommer att kunna användas med flera olika webbläsare och även mobiltelefoner såsom Iphone, Android, Blackberry och Windows Phone.

Office 365 kommer att bli en direkt konkurrent till Googles motsvarighet, Google Apps. Enligt flera analytiker kan Google få svårt att möta konkurrensen från Microsoft tack vare integrationen med så många tjänster.

– Är det här dödsstöten för Google Apps? Inte inledningsvis, i synnerhet inte om detta endast kommer att se ut som Office med en längre sladd. Microsoft lansering kommer dock säkerligen att hota eller fördröja många företags planer på Google Apps, säger Rebecca Wettemann på analysföretaget Nucleus Research.

IDG News