Tres 4g-nät i Stockholms city består för närvarande av ett fyrtiotal basstationer och har täckning på Södermalm, Östermalm och Kungsholmen.

– Vi har utrustning från tre olika leverantörer som vi utvärderar just nu. Vi testar själva och tillsammans med leverantörerna, säger Tres informationschef Erik Hörnfeldt.

Tres 4g-nät i Köpenhamn är ungefär lika stort, omkring 40 basstationer. Båda näten kommer att ligga till grund för en mindre lansering av 4g-tjänster redan senare i år.

– Det kommer att bli någon form av begränsad lansering under året, säger Erik Hörnfeldt.

Enligt Tres informationschef är det lättare för Tre att snabbt rulla ut 4g – även kallat LTE – än för övriga svenska mobiloperatörer.

– Rent tekniskt är det en mindre omfattande procedur för oss att lansera lte än för övriga operatörer. Medan de bygger ut sina 4g-nät från början, har vi redan ett befintligt datanät med hög kapacitet som stödjer lte. Våra antenner stödjer redan tekniken. Befintliga 3g-basstationer kan enkelt hårdvaruuppgraderas för LTE, säger han.

Parallellt med den smygande 4g-satsningen, lägger Tre just nu också sista handen på sin kommande lansering av super 3g-tjänster som klarar upp till 42 Mbit/s, även kallat Evolved hspa. Lanseringen kommer att ske i ett större antal städer någon gång före årsskiftet.

– Just nu väntar bara på modemen. Så snart vi har dem, lanserar vi. Allt annat är redan förberett, antenner, kapacitet fram till basstationerna och hela rubbet, säger Erik Hörnfeldt.