Avgörandets stund är kommen för Microsoft på mobilmarknaden. Frågan är om mobiler med Windows Phone 7 ska lyckas konkurrera med Iphone och Androidmobiler. I torsdags började försäljningen av de nya telefonerna.

Ett måste för att lyckas är att det kommer applikationer som blir populära för nya mobil-Windows. Här har Microsoft några stora fördelar, i form av företagets utvecklingsmiljö och det stora antalet Windowsutvecklare som snabbt kan ta steget till Windows Phone 7.

– Det är som vanlig Dotnetutveckling. Snart finns det en stor skara utvecklare som kan skapa appar för Windows Phone 7, säger Håkan Reis, konsult på Jayway som har experimenterat med Windows Phone 7-utveckling sedan i mars och nu är i gång med skarpa projekt.

Utveckling av nyttoapplikationer på Windows Phone 7 baseras på plattformen Silverlight.

– Man använder samma verktyg för Silverlightutveckling som för vanlig Dotnetutveckling. De som jobbat med Silverlight för webbutveckling har en extra fördel.

Jayway hoppas kunna skapa Windows Phone-appar för den öppna marknaden.

– Vi tittar på video-, audio- och informationsappar. Dessutom har vi ett par förfrågningar om företagsappar, säger Håkan Reis.

Han berättar vidare att många är intresserade av att konvertera Iphoneappar till Windows Phone 7.

Hur svårt är det?
– Koden måste skrivas om. Det blir enklare om man har lagt mycket av funktionaliteten på servern. Tankarna bakom arkitekturen går att föra över, men den visuella programmeringen är annorlunda.

En annan anledning att satsa på appar just för Windows Phone 7 är att dra nytta av uppmärksamheten kring det nya operativsystemet.

– Just nu märks det inte om man släpper en Iphoneapp. Det går att få mer uppmärksamhet för en Windowsapp, så det är viktigt att vara tidigt ute, säger Marcus Åkerlind, it-chef på konferensföretaget Svenska Möten.

Svenska Möten har sedan tidigare en Iphoneapp och har nu börjat skissa på en Windowsapp för konferens- och hotellbokning.

Fakta

Spelutvecklare på Windows Phone 7 använder plattformen XNA. Förkortningen sägs från börjat ha stått för Xbox New Architecture, men nu anges i stället XNA is Not an Acronym. Det är alltså en rekursiv akronym och dessutom paradoxal.