Telenor investerade mångmiljardbelopp och telefonbolag världen över har satsat många tusen miljarder kronor på de digitala fasta telefonnät som slog igenom på 1970-talet.
Nu skrotar Telenor sina gamla Axe-stationer från Ericsson.
– Vi siktar på att det fasta telefonnätet för hushållsmarknaden ska vara ersatt 2017. För företagssektorn tror vi att det händer cirka 2020. Det tar tid innan skiftet är genomfört, säger Rolv-Erik Spilling, teknisk direktör på Telenor.
Telenor ska i stället bygga ett avancerat nationellt nät där fast bredband och det mobila lte-nätet integreras. Utbyggnaden startar de närmaste åren.
– Utöver ip-telefoni ska multimedietjänster, inklusive tv, vara i drift 2013. Det gäller då strömmad tv via lte-näten. Det tar dock tid innan vi kan garantera hög kvalitet för tv-tjänster via lte-nätet, säger Rolv-Erik Spilling.
De planer som Telenor presenterar handlar om framtidens telenät, populärt kallat next generation networks eller ngn.
För den globala telekomindustrin handlar det om investeringar för tusentals miljarder kronor. I hela världen finns cirka en miljard abonnentledningar i de gamla näten som ska moderniseras eller ersättas.
– Jag tror att Telenor och Telia blir först i Europa att ta de här näten i verklig drift. Jag bedömer att andra tunga operatörer i Europa kommer efter oss. Jag misstänker att Telia planerar införa en motsvarande lösning i Sverige, säger Rolv-Erik Spilling.
– Vi ska göra vårt bästa för att ligga före Telia, både till vanliga hushåll och företagssektorn, säger Rolv-Erik Spilling.
Telenor valde Ericsson som leverantör för det viktiga systemkontraktet. Framför allt handlar det om signalsystemet, abonnentdatabasen och standardiserad ip-telefoni.
Både hemma och i husvagnen. När det fasta bredbandet integreras med 4g-tekniken lte ska användarna kunna få tillgång till samma tjänster oavsett om de sitter hemma i soffan eller utanför husvagnen på campingsemestern.
Telenor är den första operatören i världen som redovisar planer att införa ngn i enlighet med Ericssons teknikstrategi. För Ericsson är det mycket viktigt eftersom företaget investerar mycket i utvecklingen av produkterna.
– För Ericsson betyder den här affären en start på hur alla nät kommer att utvecklas i framtiden, säger Magnus Furustam, chef för mobila och fasta kärnnät på Ericsson.
– Det är givetvis viktigt för oss att vara med på den här resan från början.
Tunga operatörer som Deutsche Telekom, France Telecom, AT&T, Verizon, China Telecom och China Mobile rör sig också i den här riktningen, men ingen av dem har redovisat någon tidsplan än.
– Vi hör andra operatörer som beskriver liknande planer och vi tror att det blir mycket svårt att ligga kvar med gamla telefonnät längre än så, säger Magnus Furustam.
Integrationen mellan fast bredband och 4g-tekniken lte är den stora tekniska innovationen i den nya generationens telenät. Det blir möjligt tack vare att abonnentdatabas och signalering blir gemensam. Abonnenten kan därmed få tillgång till samma tjänster både fast (hemma) och mobilt (i sommarstugan eller i husvagnen), med undantag för hd-tv.
Long term evolution, lte, är tekniken bakom 4g. Lte ger en överföringstakt på 100 Mbit/s. Andra egenskaper är snabb uppkoppling, sänkta kostnader och minskad energiförbrukning.