I ett blogginlägg i fredags avslöjade Google att företaget samlat in mängder med information från trådlösa nätverk i båda USA och Europa. Informationen samlades in med hjälp av de bilar som användes för att dokumentera bilder för karttjänsten, Google Street View.

Google hamnade i hetluften i maj efter att det uppdagats att företaget snappade upp information i privata trådlösa nätverk i samband med att Googlebilarna körde runt i olika städer i USA och Europa.

Till en början framgick det att Google endast samlade in information om privata trådlösa nätverks ip-adresser. En undersökning av fallet visade senare att Google även lyckats samla in privatanvändares lösenord till olika webbtjänster.

Google erkände misstaget tidigare i år och hävdade att det hela berodde på en programmeringsmiss i de program som användes för att samla in informationen.

I fredagens blogginlägg erkänner Google att företaget i vissa fall även samlade in hela e-postmeddelanden, webbadresser och lösenord från de trådlösa nätverk som användes av privatpersoner. Insamlingen har pågått sedan 2007.

– Våra undersökningar visar att i vissa fall samlade vi in hela e-postmeddelanden, webbadresser och lösenord. Vi vill radera den här informationen så snart som möjligt och ber om ursäkt för att vi samlade in den här informationen. Vi har nu infört nya mekanismer som ska garantera användarnas integritet bättre, skriver Googles chef för forskning och utveckling, Alan Eustace.

I samband med Googles uttalande meddelade företaget att man även anställt Alma Whitten som ny chef för att hantera användarnas privatliv. Alma Whitten har arbetat med integritetsfrågor på Google de senaste två åren, men har nu enligt företaget fått ett större inflytande och en utökad budget för att kontrollera företagets informationshantering.

IDG News