Sedan en amerikansk säkerhetsexpert släppt ett verktyg, Firesheep, som låter vem som helst sniffa trafiken i öppna trådlösa nätverk och med två klick kapa inloggningsuppgifter till olika sociala nätverk, har larmsignalerna ljudit allt starkare.

Firesheep utnyttjar sajternas cookies, kakor, som skickas i klartext även om sajten använder säker inloggning med till exempel ssl. För skydd mot Firesheep krävs antingen att sajten ifråga använder ssl på samtliga sidor – inte bara på inloggningssidan – eller att användaren är uppkopplad via en vpn-tunnel.

Det ska understrykas att sårbarheten enbart gäller i öppna trådlösa wi-fi-nät, av den typ som kan hittas på flygplatser, tåg, kaféer, bibliotek och skolor.

Rapporteringen har hittills mycket kretsat kring Facebook och Twitter, men på listan över helt eller delvis komprometterade sajter finns en rad företagstjänster. Bland dem som enligt Firesheeps skapare är helt öppna för verktyget märks samarbetstjänsten Basecamp, Ciscos onlinetjänst CCO och backuptjänsten Dropbox.

Till de delvis komprometterade hör Salesforce.com, Linkedin och Paypal.

Det har hävdats att tilläggsprogram som Force TLS till Firefox och KB SSL Enforcer till Chrome, program som tvingar sajter att skicka information krypterat, ska skydda mot Firesheep. Andra experter har varnat för att dessa kan ge en falsk säkerhet i och med att kakan med inloggningsuppgifterna hinner skickas innan krypteringen slår till.

Tills vidare är det generella rådet till företagsanvändare att alltid använda vpn i trådlösa nätverk utanför kontoret, och om ett öppet nät måste användas bör man helt undvika sajter som kräver inloggning.

Fakta

Helt komprometterade:

Amazon
Basecamp
bit.ly
Enom
FaceBook
FourSquare
Github
Google
Hacker News
Harvest
The New York Times
Pivotal Tracker
Twitter
ToorCon: San Diego
Evernote
Dropbox
Windows Live
Cisco
Slicehost
Gowalla
Flickr

Delvis komprometterade:

Yahoo
eBay
LinkedIn
Disqus
IntenseDebate
Digg
Reddit
Gravatar
Scribd
Wikipedia
TripIt
Blogger
GoDaddy
Posterous
Tumblr
Netflix
Youtube
ISC2
Slashdot
MobileMe
Paypal
Salesforce
Craigslist
Myspace
Match.com
AOL