– Vi har inte skött den här regionen som vi borde, något som jag verkligen vill beklaga. Det säger Paul Lucier, vd för RIMs verksamhet i norra Europa.

För CS berättar han att valet stått mellan att bosätta sig i Moskva eller i Stockholm och att han sedan i augusti leder verksamheten från bostaden i Bromma.

– Egentligen är det lite märkligt att vi inte etablerat oss här tidigare med tanke på att vi under många år haft ett nära samarbete med Ericsson. Nu ska vi satsa stort på Sverige och öppnar vårt kontor i Stockholm efter årsskiftet, säger Paul Lucier.

Det innebär att de svenska kunderna snabbare ska få tillgång till nya produkter, exempelvis pekdatorn Playbook som Paul Lucier hoppas kunna få ut i den svenska handeln i mars samtidigt som den amerikanska marknaden får produkten.

– Dessutom ska vi se till att få fram svenska versioner av våra viktigaste program, samt inte minst bli synligare ute i handeln, säger Paul Lucier.

Satsningen på den svenska marknaden är något som flera svenska utvecklare ser fram emot.

– Det här innebär en sporre för oss att satsa mer på Blackberrys plattform, säger Ulrika Karlberg på utvecklingsbolaget TrippelK i Solna där de i dagsläget främst utvecklar produkter för inbyggda system.

Även Johan Tysklind på konsultbolaget Certus ser fram emot ökad aktivitet från RIM.

– För oss blir den mobila utvecklingen allt mer intressant i takt med att så mycket trafik som tidigare gick via bärbara datorer nu flyttats över till telefonerna, säger Johan Tysklind.

Johan Barrebo är vd på IS Tools där man tillhandahåller en plattform för utveckling av it-applikationer direkt i molnet.
– Jag ser en utveckling där handhållna enheter kommer att ta över allt mer och it för affärsprocesser kommer att köras via smarta telefoner. Därför är det viktigt för oss att följa utvecklingen för Blackberry, säger Johan Barrebo.

Enligt analysföretaget IT Research uppgår RIMs marknadsandel för mobiler i Sverige bara till en procent. Främst är det svenska dotterbolag till amerikanska företag som satsat på Blackberry, men på senare tid har även ett par större banker gått över till RIMs plattform.

Andreas Hamrin, presschef på Telenors svenska kontor, säger att den satsning på Blackberry som inleddes för ett par år sedan slagit väl ut.

– Blackberry har länge tillhört våra mest populära telefoner i företagssegmentet och har en mycket stark tillväxt, till och med högre än våra mål. Självklart är det positivt att RIM öppnar ett kontor i Stockholm eftersom det underlättar tätare kontakter med en av våra viktigaste leverantörer, säger Andreas Hamrin.

Fakta

I Sverige kommer bara en procent av de telefoner som säljs från kanadensiska Research In Motion, RIM. I USA har Blackberry länge haft en ledande ställning, men under senaste kvartalet har Apple gått om kanadensarna. Enligt Strategy Analytics sålde RIM 12,3 miljoner smarttelefoner, Apple 15,4 miljoner och Nokia 26,5 miljoner, globalt.
I dagsläget har Blackberry OS en global marknadsandel på drygt tio procent inom segmentet.

RIM etablerades 1984 och var under det första året nära ett samarbete med Ericsson kring det trådlösa nätverket Mobitex för personsökare och mobila e-postsystem.