Internet var inget rubrikstoff 1983. Det skulle dröja in på 1990-talet innan internet dök upp, och då i den nya skepnaden World Wide Web.

Forum för forskare
Faktum är att internet inte fanns med i bilden ens när CS firade sina första tio år 1993. Det var då fortfarande ett forum för forskare, fritt från bilder, färger, animationer och mp3-filer.

Först 1994 började intetrnet och digitala motorvägar bli vanliga begrepp och 1995, när Microsoft gjorde en helomvändning för att hoppa på tåget, hade webben fått fotfäste i det allmänna medvetandet.

Det första mejlet
Därför var det inte så konstigt att den lilla grupp hos Enea i Täby som körde Unix 4.2 på en Vax 1/780 inte väckte någon sensation när de med en införskaffad föregångare till modem kopplade upp sig till den europeiska centralnoden för EUnet, ”mcvax” i Amsterdam.

Ännu hade internet inte ens döpts till Internet och ännu hade antalet anslutna dator inte nått tusen.

Hur som helst så fick Enea den 7 april klockan 14:02 det första e-postmeddelande som nådde Sverige. Det var adresserat till Björn Eriksen på Enea och bekräftade uppkopplingen. Sjäv berättar han:

”På den tiden var förbindelsen till USA 1200 baud uppringt från mcvax till maskinen decvax hos Digital, men något år senare flyttade man över till att köra uucp över x.25 till maskinen seismo på Seismologiska Institutet i USA.”

Inga snabel-a
Från början användes utropstecken i stället för snabel-a. Björn Eriksen hade adressen enea!ber och i först 1986 registrerades toppdomänen .se. Innan dess hette Sverige helt enkelt Enea.