Det har gått fyra år sedan Sun lanserade Project Blackbox och drog igång trenden kring datahallar som får plats i en flyttbar container. Sedan dess har flera av de större leverantörerna hakat på trenden. Bland nackdelar med det portabla konceptet är främst ett högt pris eftersom många viktiga komponenter varit skräddarsydda för små utrymmen.

Men Intel sticker nu ut hakan och meddelar att man ska ingå i ett projekt för att minska kostnaderna. Rejält. Det sker främst genom att skapa förutsättningar för att använda standardiserade moderkort, processorer och servrar från en rad asiatiska leverantörer.

I de koncept som nu visas fram av taiwanesiska Industrial Technology Research Institute (ITRI) bidrar Intel även med administrationsverktyg som bättre än tidigare ska bidra till att sänka strömförbrukningen i de portabla datahallarna.

ITRIs koncept kallas Container Computer 1.0 ska gå att stuva in i standardcontainrar på 20 fot (drygt sex meter). Målet är att utveckla en plattform med tusentals servrar i varje container och det till halva priset jämfört med de system som finns i dag från Dell, HP, Oracle och IBM.

Vad priset på en fullmatad container kan hamna på beror givetvis på många faktorer. Som jämförelse kan nämnas att Suns Modular Datacenter prissattes till cirka tio miljoner kronor när den lanserades i Sverige våren 2008. Efter Oracles köp av Sun har det varit oklart om Project Blackbox skulle vidareutvecklas men Oracle meddelade nyligen att projektet visserligen inte finns med i säljkatalogen att man fortfarande levererar produkterna till de som så önskar.

I HPs utbud finns Performance Optimized Datacenter, POD som först lanserades 2008 och uppgraderats i flera steg sedan dess. En fullmatad HP-container kommer lätt upp i priser på tiotals miljoner kronor.

IBMs koncept kallas Portable Modular Data Center (PMDC) och går att få levererad i containrar på antingen 20 eller 40 fot. Även IBM började satsa på portabla datahallar för två år sedan medan Dell ganska nyligen började flagga för Modular Data Center System.

Fakta

Under senare år har företag som Dell, Rackable, SGI, APC, HP, Oracle och IBM satsat på kompakta datacenters som rymms i containrar på 20 eller 40 fot. De flesta har ett pris på minst fem miljoner kronor men Intel samarbetar nu med asiatiska tillverkare som tror att priset går att halvera om man använder standardkomponenter.