Chifferrymden är internet med kryptering. Förespråkarna anser att internetkommunikation är en privatsak och att alla har rätt att skydda sig mot avlyssning. Allt bör därför krypteras.
För min del håller jag med. De som anser att jag bör tillåta FRA eller någon annan att tjuvläsa min e-post för att jag kan vara terrorist eller pedofil kan – hur ska jag uttrycka det artigt – dra åt helvete.
Eller till Nordkorea.
Åter till orden. Ordet chiffer har inte slitits de senaste decennierna. Vi talar i stället om kryptering.
Att kryptera är att tillämpa ett chiffer. Vi kallar det oftare för krypteringsalgoritm.
När det gäller hemliga meddelanden brukar man skilja mellan chiffer och kod.
Ett chiffer gör meddelandet obegripligt genom att byta ut och, i alla seriösa sammanhang, även kasta om bokstäverna. Det bör göras av en dator, för då kan det bli hur krångligt som helst.
Kod, däremot, innebär – i det här sammanhanget – att man byter ut ord och fraser mot andra ord och fraser. Du säger ”på fredag”, men den du talar med vet att du menar ”om tre timmar”.
I budskap till franska motståndsrörelsen förekom kodfraser som ”kusin Jean har långa mustascher” och ”det brinner på försäkringsbolaget”.
I princip är sådana koder omöjliga att knäcka. I praktiken är de vanskliga. Och det går inte att krångla till koden på samma sätt som man kan krångla till chiffer.
Ordet kod används om mycket. Programmerare skriver kod, och vi har pin-koder.
Ordet kod kommer av codex, latin för bok.
Nyligen talades det om en kod mot korruption. Alltså lagar och regler – en lagbok. Men jag bortser från den betydelsen.
En kod är en metod att byta ut ett meddelande mot ett annat meddelande. Den som känner till koden kan byta tillbaka till det ursprungliga meddelandet.
Syftet behöver inte vara hemlighetsmakeri. Vi har ascii-kod och morsekod. De är inte hemliga, men de är ändå koder. De ersätter skriven text med tecken som kan överföras i tekniska medier.
Vill man vara korrekt så är det hela systemet för utbyte som är en kod. Delarna av ett kodat meddelande kallas för kodord.
Programmerare skriver programkod. Programkod är en serie instruktioner som ska omvandlas till ettor och nollor. Vill man vara korrekt är varje programspråk en kod, men ingen säger så. Utan det som programmeraren skriver kallas för kod.
Pin-koden är ingen kod alls, eftersom siffrorna inte betyder något. Pin står ju för personligt identifieringsnummer. Till funktionen kan pin-koden beskrivas som en nyckel.
Jag tror att ordet kod har hakats på för att vi ska slippa läsa ”Ange ditt pin”. Det kan ju låta som landstingets hälsoupplysning.
Chiffer är samma ord som siffra. Det kommer av arabiska sifr, noll.Kanske har det tagits till heders för att det doftar gammal spionroman, eller kanske för att det är smidigare än kryptering.
Det spelar ingen roll vad vi kallar det, bara vi använder det.