– Mjukvaran innehåller den mest detaljerade beskrivningen av affärsprocesserna. Om kunskapen om utveckling försvinner så försvinner också betydande kunskaper om affärsprocesserna, produkterna och produktidéerna, säger den internationellt kände utvecklingsexperten Ivar Jacobson.

När allt fler företag utkontrakterar utveckling av mjukvara – och mer och mer till utlandet, så kallad offshoring – leder det förstås till att kompetens försvinner från de svenska företagen.

Det här leder inte minst till oro bland utvecklare som är rädda att förlora jobben, vilket tydligt märks på kommentarerna i CS debattforum. På sikt blir det också en utarmning av svenskt näringsliv i stort, hävdar experter som CS pratat med.

Enligt Ivar Jacobson påverkar problemet kärnverksamheten för de svenska företagen. Han är vd på Ivar Jacobson International och har en bakgrund på bland annat Ericsson och Rational.

Christer Bengtsson, chef för intresseorganisationen Swedsoft, är oroad.

– Kompetensflykten drabbar alla industrier. Mjukvaruutveckling är en mycket stor del av många industrier, även om det inte märks utåt. Fordonsindustrin är ett exempel, säger han.

Exempelvis är 80 procent av Ericssons forskning och utveckling i själva verket mjukvaruutveckling. Enligt Volvo står mjukvaruutveckling för 35 procent av arbetet med att utveckla nya lastbilar och för mer än 70 procent av innovationen.

– Om vi inte är bäst i världen på utveckling påverkar det alla industrier. Eftersom det handlar om en industriövergripande verksamhet kan man inte som tidigare ersätta en industri som försvinner med en annan, säger Christer Bengtsson.

– Jag vill att svenska politiker engagerar sig i den här frågan. En del förstår situationen, men det finns inget brett intresse från allmänheten. Det är upp till Swedsoft och andra att informera på ett sätt som går att förstå.

Ivar Jacobson talar dels om att outsourca på ett bra sätt, se artikeln till vänster, dels om att det krävs en nationell samling.

– Det här är ingen fråga enbart för företagen. Regeringen måste satsa på att bygga upp avsevärt bättre kompetens. Sverige kan inte konkurrera med lägre löner, men vi kan konkurrera med att vara bättre och snabbare. Och Sverige kan spela en stor roll med att skapa kunskapsramverk och utbilda människor att använda dem.

Fakta

En stor del av outsourcingaffärerna handlar om att lägga utveckling och support i lågkostnadsländer. Det finns åtskilliga exempel på senare tid. Bara vad gäller pc som tjänst märks följande:

Posten: Lade i vintras ut all utveckling till Logica. 280 personer berördes. SEB: 16 500 arbetsplatser i Sverige och Tyskland till Fujitsu. Teliasonera: 34 000 pc-arbetsplatser till Logica. Stockholms stad: 40 000 pc-arbetsplatser till Volvo IT. Volvo personvagnar: 17 000 pc-arbetsplatser till Fujitsu. Region Skåne: 25 000 pc-arbetsplatser till HP.

Outsourcing till utlandet leder även till en ond cirkel för utvecklarrekrytering.

”Det är redan problem och när även ingångsjobb läggs ut accelererar den negativa trenden. Ungdomar ser att det blir svårt att komma in i yrkeslivet, vilket gör att färre utbildar sig. Då blir det ännu svårare att rekrytera i Sverige”, säger utvecklarprofilen Erik Lundh.