Microsoft har samlat utvecklare från jordens alla hörn bara dagarna efter företagets lansering av telefoner som bygger på Windows Phone 7. Så det är inte förvånande att årets Professional Developers Conference, PDC, präglas av de möjligheter och utmaningar som den nya plattformen innebär. Alla utvecklare på plats i Seattle har försetts med varsin telefon och kan därmed själva bedöma Microsoftchefens påstående under öppningsanförandet på torsdagen:

– När man ser Windows Phone 7 vill man bara säga OOOH.

Hans uppmaning till utvecklarna är att lägga på ett extra kol för att utveckla fler program för den plattformen.

– Vi behöver era bästa produkter, säger Steve Ballmer.

Steve Ballmer.
Prisar molnet. Steve Ballmer hyllar både Windows Phone 7 och alla nya molntjänster.

I Microsofts nya utbud för telefonutvecklare finns verktyg som ska underlätta hanteringen av flaskhalsar i utvecklingsarbetet. Här ingår även gratisprogrammen Visual Studio Express och Expression Blend.

Utvecklingsverktyg för Windows Phone 7
Förbättrat. Microsoft har uppdaterat utvecklingsverktygen för Windows Phone 7 så det ska bli enklare att utveckla grafiska gränssnitt.

Richard Lind är direktör för Microsofts teknikevangelister och avdelningen Developer and Platform Evangelism, DPE. Den viktigaste nyheten han vill peka på under PDC-eventet är att molntjänsten Azure fått stöd för Java.

– Azure stöder därmed alla programspråk, till skillnad från Google som är en stängd plattform, säger Richard Lind.

Azure blir därmed ännu bättre för utvecklarna samtidigt som stödet för kringprogram utökas. Det gäller exempelvis Team Foundation Server som efter årsskiftet blir tillgängligt som en tjänst. Det innebär att det blir det enklare för utvecklarna att komma åt sina projekt via webben utan att behöva installera Team Foundation Server lokalt.

I det nya Azureutbudet finns även tjänster som som ska göra det möjligt att flytta program mellan egna servrar och Microsofts moln.

På Windows Azure Marketplace har Microsoft utökat utbudet. I det som tidigare kallades Project Dallas, men nu heter Data Market, kan användarna komma åt både finansiell information och innehåll av underhållningskaraktär.
Amazons Kindle-format har fått stöd i telefoner som bygger på Windows Phone 7.
Bland övriga nyheter under årets PDC märks en ny betaversion av Internet Explorer 9 med ännu bättre stöd för html5.

– Nu har vi passerat tio miljoner nedladdningar av Internet Explorer 9, vilket gör den till den mest nedladdade betaversionen någonsin av våra webbläsare, säger Steve Ballmer.

Windows Phone / som bok. Amazons Kindle-format har fått stöd i telefoner som bygger på Windows Phone 7, här i Samsungs variant.

Fakta

Förra årets Professional Developers Conference hade 3 000 utvecklare på plats i Seattle. I år är det bara 1 000 deltagare som rest dit. Det ska dock inte bero på minskat intresse utan en medveten satsning på att samla utvecklare till lokala event i deras hemländer. I Sverige samlas närmare 1 000 utvecklare för att följa konferensen via nätbaserade sändningar i flera större städer. Totalt kan 22 000 utvecklare runt om i världen delta i årets konferens utan att bege sig till USA.