I flertalet forum på internet skriver ilskna användare att de försovit sig eftersom den inbyggda väckarklockan i deras Iphone ringt en timme senare än tänkt.

Felet uppstår när larm ställs in på att endast ringa under vissa veckodagar i den senaste versionen av operativsystemet, 4.1. Istället för att larma på utsatt tid går larmet igång en timme senare trots att själva klockan mycket riktigt visar att det är för sent.

Redan i september uppdagades buggen i Nya Zeeland, som gör tidsutjämning en månad innan oss. På andra sidan jordklotet var dock problemet det motsatta, klockan ringde en timme tidigare än den skulle. Flera forum fylldes då med diskussioner om den så kallade vintertidsbuggen.

En månad senare är buggen fortfarande inte borta och nu är det i svenska forum som diskussonen fortsätter.

– Jag och samtliga kollegor med iPhone med iOS4 försov sig imorse! Tiden stämmer och samtliga larmtider stämmer, men larmet kommer en timme sent! skriver en medlem på Macworlds forum.

– Jag och frugan försov oss i morse och jag gissar att det är många fler som drabbades, skriver en annan.

Trots de starka reaktionerna uppger sig den största återförsäljaren av Iphone i Sverige, Telia, att de inte känner till problemet. Erik Hörnfeldt, presschef på Tre kan inte heller bekräfta några detaljer kring buggen.

– Apple gillar inte att vi kommenterar fel och brister i deras produkter. Men vi mörkar inte någonting, vi har aldrig hört talas om ett problem, säger Erik Hörnfeldt.

Telias kunder i Östra Svealand och Gotland fick sovmorgon även i september förra året. Då skickades en felaktig tidsuppdatering ut efter att ett fel uppstod under ett underhållsarbete.

Apple i England har bekräftat att de arbetar på en kommentar till problemen.

Fakta

Buggen drabbar användare som ställt in sin larmklocka att upprepas på specialla veckodagar. Det innebär en användare som har ställt in ett larm för måndag till fredag, klockan 07.00 istället väcks 08.00. De som istället har ett larm som återkommer varje dag drabbas inte.

Buggen drabbar endast den senaste versionen av operativsystemet 4.1 när det slagit om till vintertid.