För varje Iphone såldes två Androidbaserade smarttelefoner i USA under det tredje kvartalet. Android ökar kraftigt, Iphone stagnerar och Blackberry går kraftigt nedåt, enligt siffror från NPD Group.

Enligt analysföretaget beror uppgången för Android på att mängder av tillverkare har anammat mobiloperativsystemet, som också har blir allt populärare bland de större operatörerna.

– Android började lyfta redan 2009 när Verizon lanserade Motorolas Droidtelefon, säger Ross Rubin, analytiker på NPG Group, till IDG News.

Nedgången för Blackberry är relaterad till operatörerna. Operatörer som i dag säljer mängder av Androidtelefoner är de som traditionellt varit storsäljare av Blackberry. Både Apples Iphone och RIMs Blackberry är uppbundna av avtal med telekomjätten AT&T.

– Apple får tufft att matcha Android tills företaget tar sig ur sitt exklusiva partnerskap med AT&T, säger Ross Rubin.

Även IDCs analytiker Kevin Restivo uppger att Android ökar, samtidigt som Apples Iphone och dess operativsystem Ios stagnerar och andelen för RIM faller kraftigt.

– Android har placerat sig på kartan på smarttelefonmarknaden, oavsett vilket kvartal vi talar om under 2010, säger Kevin Restivo, som samtidigt uppger att IDC inte har siffrorna för tredje kvartalet klara än.

Fakta

Enligt NPD Groups enkät till USA-återförsäljare står Androidtelefoner för 44 procent av alla smarttelefoner under tredje kvartalet, en ökning med 11 procentenheter jämfört med andra kvartalet i år.

Apples operativsystem Ios, som används i Iphone, ökade 1 procentenhet till 23 procent.

RIMs andel låg på 22 procent, en nedgång med 6 procentenheter.