I veckan samlades världens ip-telefoniexperter i London för den europeiska upplagan av Voice on the Net. Till skillnad från andra mer generella nätverksmässor hade den ungefär lika många besökare som i fjol.

En av trenderna på årets Von Europe var ett ökat intresse för ip-telefoni. Både Bredbandsbolaget och Digisip var på plats för att berätta om sina system och erfarenheter.

– Operatörerna har börjat fatta vilken potential ip-telefoni har. Det är mer än en teknik som bara kan sänka kostnaderna på några ställen, säger Karl Erik Ståhl, vd på Intertex.

Ip-kommunikation
Ett tydligt tecken på att ljuset gått upp för operatörerna är, enligt Karl Erik Ståhl, att de pratar mer om ip-kommunikation, där ip-telefoni bara är en del. Andra tjänster är direktmeddelanden, videokonferenser och så kallad presence, möjligheten att se om ens kontakter är nåbara och hur de vill kommunicera.

Ju längre tid som går, desto mer och mer övertygade blir operatörerna om att det är session initiation protocol, sip, och inget annat som ska användas.

Det finns fortfarande några käpphästar, alla operatörer är inte övertalade.

– Jag lyssnade på en talare från Belgacom som gav sin syn på marknaden och tyckte att utrustningen var för dyr. Vad som har hänt är att leverantörerna av vanlig telefoni har sänkt priset på sin utrustning, säger Jörgen Björkner, vice vd på Hotsip.

Enligt honom genomförs det fler seriösa tester i dag än för två år sedan, men det finns fortfarande ganska få kommersiella installationer.

Samtidigt vill Jörgen Björkner höja ett varnande finger till dagens stora teleoperatörer. De måste vara beredda när det väl tar fart annars riskerar de att bli frånkörda av nya leverantörer.

Häftigast på mässan
Den häftigaste produkten på mässan var, enligt både Karl Erik Ståhl och Jörgen Björkner, en Wi-Fi-telefon från taiwanesiska BCM. Enligt rykten på Von kostar den runt hundra dollar.

– Tillsammans med någon av våra produkter, brandväggar eller adsl-modem, som har inbyggt stöd för wlan och en sip-server, kan du ringa alla andra sip-användare. När operatörerna kommer med en gateway-tjänst går att att ringa också till vanliga telefoner, säger Karl Erik Ståhl.

Nästa Von hålls i Boston i slutet av september. Samtidigt anordnas ett interoperabilitetstest av sip.

Läs mer på Pulvers webbplats.

Fakta

När Computer Sweden intervjuade Hotsips Jörgen Björkner ringde han från London med företagets mjukvaruklient på en bärbar dator via ett wlan på Von. Förutom att samtalet bröts en gång var kvalitén alldeles utmärkt.
Samtalet gick från London via internet till Hotsips kontor i Stockholm där det översattes till vanlig telefoni.
- Folk tror fortfarande att det inte fungerar, att kvalitén är samma som med Netmeeting för några år sedan. Men mycket har hänt sedan dess, säger Jörgen Björkner.
Veckan innan använde han samma system för att ringa från Atlanta och det gick också bra.