Under de senaste åren har operatörer som Telia bedrivit en rad projekt där man använder mobiltelefoner som stöder närfältskommunikation, nfc. Oftast har tekniken använts för att snabba upp kommunikationen med fältpersonal som säljare, vårdpersonal eller städare. Samtidigt drivs flera projekt där nfc-telefoner kan användas för betalningar eller i system för inpassering på arbetsplatser och därmed ersätta fysiska nycklar.

Det senaste exemplet kommer från Assa Abloy som använder nfc-telefoner som nycklar (bilden) i ett pilotprojekt på Choice Hotels. Här får hotellgästerna testa en ny tjänst på en Samsungtelefon. När hotellrummet bokats får gästerna en bokningsbekräftelsen skickad till mobiltelefonen. I telefonens meny går det sedan att checka in på hotellet varefter systemet skickar ut en digital rumsnyckel. Vid ankomsten till hotellet kan gästerna öppna sitt rum genom att rikta telefonen mot dörrlåset.
Assa Abloy mobile key.
Runt om i landet, exempelvis hos SL och Västtrafik, används tekniken även för kommunikation mellan kort och kortläsare på bussar, tåg och stationer.

På andra håll i världen testas möjligheten att använda mobilen som plånbok vid betalningar av bland annat biljetter.

Det största hindret på vägen mot ett bredare genombrott för närfältskommunikation är att så få telefontillverkare har satsat på tekniken. Nokia har kommit längst. Nästa företag som satsar på nfc kan vara Apple som enligt amerikanska tidningsuppgifter ska bygga in stöd för tekniken i Iphone 5.

– Vi ser ett stort intresse för nfc och efter en lång inkörningsperiod är det många leverantörer som börjat släppa telefoner med tekniken, säger Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner.

Han noterar att det framför allt är företag som hanterar biljetter, kundkort och hyrbilar som är pådrivande.

– På grund av trögheter i betalningssystemen dröjer det nog til 2013 innan det slår igenom ordentligt inom handeln, säger Leif-Olof Wallin.

Han tror därmed att nfc-tekniken inledningsvis kommer att spela större roll inom kommuner och landsting, exempelvis för nyckelhantering inom hemtjänsten.

Fakta

  • Near field communication, nfc, använder inte mobilnätet – en särskild krets med sändare och mottagare och en särskild antenn måste byggas in. Man kan alltså bara använda nfc på mobiltelefoner som har tekniken inbyggd.
  • Nokia hör till pionjärerna med telefoner som Nokia 6212 Classic. Den senaste modellen är C7 (bilden nedan) som har nfc-kretsar men kräver en programuppdatering för att aktivera dem.

  • Under nästa år ska ännu flera av Nokias telefoner få stöd för tekniken. Då kan även Apple och HTC ha sina första nfc-modeller ute.
  • Samsung lanserade den första nfc-telefonen, SGH-X700N, redan 2005. Den senaste modellen är GT-5230N.