Analyshuset Gartners årliga it-konferens i Cannes sträcker sig över fyra dagar och samlar it-beslustfattare från hela Europa. Programmet är fullmatat med seminarier som ger deltagarna verktyg för att lyckas bättre i sin it-roll. Temat för konferensen är övergången från gammalt till nytt.

Gartner presenterar bland annat sin återkommande lista på tio strategiska tekniktrender för nästa år. I likhet med i fjol toppar molntjänster listan. Från förra året har däremot grön it fått lämna plats för nykomlingarna pekplattan och smarttelefoner. När Apple lanserade sin Ipad i våras exploderade pekplattemarknaden och enligt Gartner leder det till förändringar i hur verksamheter arbetar.

Även sociala nätverk har en central plats på listan. Enligt Gartner blir det omöjligt för företag att ignorera det faktum att sociala nätverk i allt större utsträckning är en del av människors liv. Det är blir därför allt viktigare att ha en strategi för hur man ska analysera flöden inom sociala nätverk.

En större överraskning på tekniklistan är video. Eftersom i stort sett alla har smartmobil som kan spela in video anser Gartner att verksamheter behöver en policy för hur de ska hantera att allt fler händelser filmas och även kan laddas upp på nätet.

Sett med svenska ögon är det intressant att Stockholms Stads cio Anette Holm finns med på konferensens talarlista. Bland externa talare finns också Michael Dell, vd och ordförande i Dell, och Wolfgang Gaertner, cio på Deutsche Bank.

Gartners it-symposium och Itxpo i Cannes är en del av en global turné som sträcker sig från Sydafrika, via Brasilien, USA och Japan. Nu är det Europas tur och efter det avslutas turnén i Australien.

Att Gartners analyser har stor bäring på företags beslut råder det inga tvivel om. Om analyshuset tycker att en leverantör inte håller måttet märks det ofta i att just den leverantörens försäljning minskar.

Fakta

  1. Molnet
  2. Pekplattor och pekmobiler
  3. Sociala nätverk
  4. Video
  5. Nästa generations beslutsstöd
  6. Sociala analyser
  7. Kontextbaserade tjänster
  8. Flashminnen
  9. Konstant åtkomst till datorkraft
  10. Modulära system