Nyligen delade Suns grundare och tidigare vd med sig av sina tankar om köpet. Under ett 40 minuter långt tal på en konferens kring öppen källkodsdatabasen PostgreSQL i San Francisco hann McNealy med flera dräpande kommentarer.

– Har jag något problem med att Larry Ellison köper Sun? Nej, att så sker är en del av kapitalismen. När vi börsnoterades blev vi till salu, det ingår i affärerna, sade McNealy, som tidigare var Suns vd och styrelseordförande till IDG News.

Han sticker inte under stol med vad han tycker om Oracles vd och styrelseordförande Larry Ellison, i frågan om upphovsrätt.

– Har jag några problem med att Ellison utövar sin upphovsrätt? Nej, jag har inga problem med det. Skulle vi ha gjort samma sak? Självklart inte, säger McNealy.

Sun bestod av "goda kapitalister", säger han, med betoning på att företaget både hade en högre moral och drev affärerna effektivt.

– Slutresultatet blev att han är där och jag är här, säger han om det faktum att Ellison fortfarande driver Oracle och McNealy är utan jobb.

Om patentkriget mellan Oracle och Google, som gäller Googles användning av Java i mobiloperativsystemet Android, anser McNealy att det är ironiskt att Oracle tidigare bad Sun att lätta på licensvillkoren kring Java.

– Jag måste göra Larry besviken i frågan om upphovsrättslagar. Men det finns patent, och jag tror på patent, säger McNealy.

Att Oracle stämde Google i augusti för patentintrång i Java kommenterar McNealy med att Larry Ellisons starka sida inte är att dela med sig.

– Men utvecklarna kan alltid ta kod från öppen källkod och lägga in den i andra projekt, vilket jag tror kommer att ske både med operativsystemet Open Solaris och Java.

På frågan om Javas framtid under Oracle, säger han sig se en konflikt mellan fördelarna med öppen källkod och effektiviteten i en affärsmodell.

– Jag tror på öppenhet och att dela, men Ellison kanske presterar bättre med sin modell. Det beror på hur väl han utför sitt jobb.

– Oracle kan mycket väl tänkas investera mer pengar i Java än vad Sun gjorde, om de får väldigt mycket pengar, säger McNealy.

Han anser samtidigt även att många öppen källkodsföretag, med sitt sätt att göra affärer, har gjort självmål.

– Leverantörerna lockar kunder med låga priser och överdebiterar dem sedan för underhåll. De hindrar kunderna från att byta leverantör genom att låsa in dem. Köpet av första programmet blir som första heroindosen: det är gratis, säger han.

Fakta

Scott McNealy var med och grundade Sun Microsystems 1982 och ledde som vd företaget genom dess kraftiga expansion fram till mitten av 00-talet. Efter att företaget började få stora ekonomiska problem, lämnade han över vd-posten till Jonathan Schwartz 2006, som även denne har slutat. Scott Mcnealy kvarstod som styrelseordförande för Sun fram till i januari i år, då han hoppade av efter Oracles förvärv av Sun. Efter affären har Oracle levererat kritik mot Suns ledning och projektgrupper, för att ha "mycket kompetent personal", men "inkompetent ledning".

I dagsläget arbetar McNealy som konsult för nystartade företag och med med organisationen Curriki, som ger ut böcker och annat material till skolor.