Den amerikanska mjukvarujätten måste snabbt ta stora marknadsandelar med sitt nya mobiloperativ, annars kan det cementera bilden av företagets minskande inflytande på teknikvärlden. Windows Phone 7 har därför blivit en strategiskt viktig produkt.

Nu har flera stora brittiska mobiloperatörer gått ut med att det råder brist på de nya telefonerna. Orange har till och med börjat erbjuda rabatter för de kunder som kan tänka sig att beställa en mobil med obestämd väntetid.

Förra veckan skrev CS att intresset var svalt för de Microsoftbaserade telefonerna vid den svenska premiären. Efteråt hörde flera läsare av sig och berättade att det inte heller finns telefoner att köpa på den svenska marknaden.

– Nu har jag varit inne i fyra olika butiker och frågat efter Windows Phone 7-lurar och ingen av dem hade någon som helst lur att visa upp. De visste inte när de kommer in och de hade inga priser. Det verkar som om lanseringen kom lite för tidigt, skriver en läsare.

Mozart 7 och Omnia 7
Bristvara. HTCs telefon Mozart 7 och Samsungs Omnia 7, båda med operativsystemet Windows Phone 7.

Än så länge har Microsoft inte lämnat någon officiell förklaring till varför det råder brist på produkterna, men flera nättidningar och forum hänvisar till att komponentbrister drabbat telefontillverkarna.

Den brittiska tidningen The Register skriver att en förklaring kan vara att Samsungs har brist på sina Amoled-skärmar och att HTC dras med mjukvaruproblem i sina Windows Phone 7 telefoner.

Den 8 november släpps operativsystemet på den amerikanska marknaden. Frågan är nu hur den bristande tillgången påverkar lanseringen på Microsofts viktigaste marknad.

Fakta

Windows Phone 7 är Microsofts utmanare till de etablerade rivalerna Android och Iphone. Utformningen påminner också om konkurrenterna med liknande funktioner och en egen affär för appar.

En egenskap som lyfts fram i marknadsföringen är den dynamiskt uppdaterande startskärmen som kan visa nästan vilken fakta du vill, som inkommen e-post, vädret eller snabbåtkomst till dina favoritfoton.

En annan funktion kan spärra, radera och hitta en borttappad telefon. Find my phone är förstås bara rolig tills någon över ditt lösenord och raderar kalender, kontaktuppgifter och din epost medan du är på väg till ett kundmöte.