Ubuntu är en av de mest populära Linuxdistributionerna och utvecklas av företaget Canonical. Distributionen befinner sig i stor förändring.

Just nu är tyngdpunkten på väg bort från skrivbordsversionen. Fokus flyttas i stället till mindre, bärbara enheter, liknande Googles strategi med Android. Faran för Linuxvärlden är att den riskerar att förlora sitt stora dragplåster för öppen källkod och vad många anser vara en utmanare till Microsofts Windows.

För det första kommer den traditionella fönstermiljön Gnome att bytas ut mot ett egenutvecklat gränssnitt anpassat för minibärbara. Gränssnittet som kallas Unity blir standard från och med Ubuntu 11.04 som kommer nästa år. Beslutet meddelades av Ubuntus grundare Mark Shuttleworth under senaste utvecklarkonferensen Ubuntu Developer Summit.

Ubuntus teknikansvarige Matt Zimmerman överväger dessutom att byta det underliggande ramverket för grafiska applikationer, gtk+, mot Nokias ramverk Qt. Anledningen uppges vara ökat plattformsoberoende, samt bättre stöd för tryckkänsliga skärmar och mobila enheter. Med Unity som gränssnitt och Qt som underliggande ramverk öppnar Canonical för den växande marknaden för pekplattor.

Även grafikmotorn X Window System som har hängt med sedan 1984 är på väg att bytas ut mot Wayland, en modernare grafikmotor utvecklad av Intel. Wayland befinner sig fortfarande på experimentstadiet och ska göra det enklare att skriva program som använder avancerade grafiska effekter. Troligtvis kommer Wayland tidigast 2012.

Fakta

Distribution: komplett operativsystem baserat på Linux, färdigt för installation och användning, från en av flera leverantörer. En distribution består av kärnan Linux, övriga delar av operativsystemet (vanligen Gnu) samt ofta ett grafiskt användargränssnitt och medföljande program.

Ubuntu har plockat delar från andra distributioner och X Window System är en komponent som utvecklades på MIT där starten var 1984.