I går var det säljstart för telefoner med Windows Phone 7 i USA. Trots att det inte blev någon större rusning bland kunderna tror analytiker att intresset kommer att öka under julhandeln.

Ingen av de teleoperatörer som säljer Windows Phone 7 i USA vill kommentera den första dagens försäljning, men en anställd vid AT&Ts butik i Massachusetts uppger att den enda som frågat efter Windows Phone 7 var en journalist som ringde vid lunchtid. Han tror dock intresset kommer att öka de närmaste två veckorna.

Flera analytiker tror inte att Windows Phone 7 kommer att få samma gensvar som exempelvis när Apples Iphone släpptes. Då stod hundratals människor i kö utanför Apples butiker för att säkra ett exemplar.

– Jag har inte sett några köer vid några av de telefonbutiker som säljer Windows Phone 7. Så det är uppenbarligen inte en kulturell händelse, men det visar också att Microsoft kommer att ha fullt upp med att ta sin plats på en mycket konkurrenskraftig marknad, säger Avi Grenngart på analysföretaget Current Analysis.

Avi Grenngart påpekar även att han inte sett några kunder stå i kö för Androidtelefoner heller, trots att Android säljer mer enheter än Apple för tillfället. Han tror även att försäljningen av den nya spelkontrollen till Xbox, Microsoft Kinect, kan skapa positiva effekter för Windows Phone 7.

Enligt Jack Gold på analysföretaget J. Gold Associates så kommer det att bli intressant att se reaktionerna på Windows Phone 7.

– Microsoft spenderar stora summor på annonsering, men jag är osäker på hur väl det har slagit ut hittills. Jag tror inte att det kommer att bli en rusning efter Windows Phone 7 likt vad som händer när en ny Iphone släpps, säger Jack Gold.

Jack Gold tror dock inte att Microsoft behöver samma reaktion som Iphoneeffekten.

– Vad Microsoft behöver är en stadig ström av användare som byter till Windows Phone 7 med tidens gång. Jag tror även att Microsoft kan åstadkomma detta, säger Jack Gold.

Microsoft meddelade att det nu finns 2 000 appar för Windows Phone 7, dubbelt så många som Microsoft först hade räknat med. Det är dock långt ifrån de 100 000 appar som finns för Android eller de 300 000 appar som finns för Iphone.

IDG News