Microsofts stämning hann knappt svalna från skrivarna, innan Motorola kontrade med att dra Microsoft inför rätta. Därmed slåss Motorola nu på två fronter, dels mot Apple och dels mot Microsoft. Motorola hävdar i den senaste stämningen att Microsoft har gjort intrång i 16 patent, bland annat gällande PC- och serverprogram, samt för Windows och Xbox.

Stämningen sker via Motorolas mobildotterbolag Motorola Mobility. Dagen innan hade Microsoft skickat in den andra stämningen på några månader mot Motorola. Microsoft anklagar i en tidigare stämning Motorola för att ha gjort sig skyldigt till intrång i nio patent, som gäller Motorolas mobiler och anpassningen av Googles operativsystem Android.

Därefter skickade Microsoft i tisdags en andra salva mot Motorola i form av en stämning mot brott mot licensavtalen mellan företagen. Microsoft anser att Motorola vägrar att licensiera ut sin teknik för Xbox till ett rimligt pris.

Följden blev att Motorola Mobility under onsdagen skickade in stämningar till två distriktsdomstolar i Florida och Wisconsin. De senaste stämningarna från Motorola gäller ett antal olika tekniker, däribland för videokodning, samt e-posthantering i Exchange, Messenger och Outlook, liksom meddelandehanteringen i Windows Live.

Mobiljätten går i en kommentar även till attack mot ett antal Xbox-patent, som Microsoft har berört i sina stämningar mot Motorola. Dessa gäller bland annat videokodning och trådlösa nätverk.

– Motorola Mobility kräver att Microsoft slutar använda Motorolas patenterade teknik och att företaget kompenserar för sina intrång, uppger en icke-namngiven talesman för Motorola till IDG News.

– Motorola har investerat miljarder dollar i forskning och utveckling för att skapa en djup och bred portfölj av patent. Vi kommer att fortsätta att göra vad som är nödvändigt för att skydda vår egendom, fortsätter talesmannen.

Motorola avfärdar samtidigt stämningarna från Microsoft som "olyckliga", då de visar att Microsoft väljer att gå via domstol i stället för att förhandla. Företaget säger sig ha bra och fungerande licensatal med de flesta teknikföretag världen över. Microsoft har inte kommenterat stämningen.

Motorola har tidigare både stämt och blivit stämt av Apple, när det gäller teknik för tryckskärmar.

Fakta

Det nya mobila domstolskriget är en följd av den allt hårdare konkurrensen på marknaden för smarttelefoner. Där skördar Motorola stora framgångar, tack vare sitt samarbete med Google med mobiloperativsystemet Android. Motorolas försäljning av smarttelefoner steg för tredje kvartalet från 2,7 miljoner i fjol, till 3,8 miljoner i år, framför allt som en följd av ökad försäljning av smarttelefonen Droid X. 
Enligt NPD Group såldes det dubbelt så många Android-baserade smarttelefoner i USA under tredje kvartalet i år, som antalet mobiler som bygger på Apples mobiloperativsystem Ios, med 44 respektive 23 procent.
Microsoft är ännu en liten spelare, med misslyckandet från Windows Mobile bakom sig och ett behov av att slå in en kil med Windows Phone 7 på marknaden, i den stenhårda konkurrensen.