Vad är det som har hänt?
– De som behöver snabba maskiner får nästan alltid de nya datorerna och så flyttas de gamla ner i organisationen. När det gjordes slarvades det med avregistreringen av program. Trots att de inte användes låg de kvar i maskinen.

Hur upptäcktes det?
– I och med att en firma som sköter vår support kom in och kollade på hur det såg ut med vår datorpark så upptäckte vi det.

– Innan vi hann ställa allt till rätta skickade BSA ut en begäran om att de ville ha en inventering av våra program. Vi ville vara ärliga och berättade att det låg på maskinerna, men att vi höll på att ta väck det.

Vad kan andra göra för att undvika samma problem?

– Nu har vi ständig koll på datorerna och installerar inte annat än original. Officeprogram och sånt installeras också bara för dem som verkligen behöver det.

– De som bara vid enstaka tillfällen skriver ett dokument har fått Open Office. Det funkar att hanka sig fram den vägen om man skriver ett brev i kvartalet.

Kommer ni fortsätta att använda Adobe Acrobat?

– Ja, vi har väl två personer som använder det. Sedan har man liknande möjligheter i de olika Officeprogrammen, så de flesta klarar det den vägen.

Ni fick betala 10 000 kronor i förlikningen med BSA. Fick ni betala mindre för att ni ställde upp i deras pressmeddelande?

– Nej, jag ställde upp på pressmeddelandet för att varna andra. Tydligen kommer såna här saker upp när det körs uppdateringar. Men böterna hade varit de dubbla om vi inte erkänt felen.