Under en presskonferens i går visade Facebooks vd, Mark Zuckerberg, som väntat upp ett nytt meddelandesystem. Systemet som Mark Zuckerberg valt att kalla för ett ”modernt meddelandesystem” slår samman e-post, sms, chattmeddelanden samt Facebookmeddelanden.

Tidigare kunde Facebook endast hantera interna meddelanden mellan användarna. Det nya systemet gör det möjligt att skicka och ta emot e-post även utanför det sociala nätverket. Användarna kommer att få en e-postadress som består av användarnamnet samt ändelsen @facebook.com.

Enligt Mark Zuckerberg kommer Facebooks nya meddelandetjänst inte att konkurrera med existerande e-posttjänster, utan snarare bli ett komplement till Facebook.

– Det är inte en e-posttjänst. Systemet kan hantera e-post tillsammans med sms och chattmeddelanden, men användarna kommer inte att använda det som deras primära e-postadress, säger Mark Zuckerberg.

De senaste dagarna har det uppstått många rykten kring Facebooks satsning på en e-posttjänst. Många har trott att Facebook kommer att försöka konkurrera med existerande tjänster såsom Gmail och Hotmail.

– Media har pratat om att det här skulle bli en e-postdödare. Det är det inte, utan det är ett meddelandesystem där e-post endast är en del av systemet. Jag har inga förväntningar att användarna kommer att sluta använda sina e-postkonton på Yahoo eller Gmail. Vi tror istället att det nya systemet kommer att göra det enklare att skicka korta meddelanden mellan varandra, säger Mark Zuckerberg.

Meddelanden på Facebooks nya tjänst kommer att grupperas baserat på avsändaren. Det betyder att alla chattmeddelanden, sms och e-postmeddelanden från en viss användare kommer att visas i samma tråd.

Inledningsvis kommer en liten grupp användare att få tillgång till det nya meddelandesystemet. Resterande användare kommer att kopplas på under de närmaste månaderna.

IDG News